Hiszpańskie estofado
To znakomite danie na jesień, sycące i łatwe do zrobienia

Składniki
- około 60 dag mięsa z kurczaka
- około 60 dag małych okrągłych ziemniaków
- Dodatki i przyprawy
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor
- marchewka
- zielona papryka
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki białego
- wytrawnego wina
- bulion drobiowy
- olej do smażenia
- natka, kolendra
4 porcji
1. Zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone paprykę i marchewkę. Po około 5 min dodaj posiekany pomidor i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Gdy warzywa zaczną wydzielać intensywny zapach, dołóż oprószone solą, pokrojone w kostkę mięso. Mieszaj, żeby się obsmażyło ze wszystkich stron. Następnie wlej wino, dodaj liście laurowe, posiekaną natkę i pieprz. Gdy wino zacznie się redukować, dołóż obrane połówki ziemniaków. 3 . Całość zalej bulionem - tak, żeby przykrył wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Gulasz podawaj posypany listkami kolendry.