Hitowy deser z czasów PRL - Ewa Wachowicz ma przepis na krem sułtański

Najpopularniejsze dania czasów PRL były nazwami osadzone gdzieś za granicą. A to fasolka po bretońsku, a to ryba po grecku, śledź po japońsku czy właśnie krem sułtański. Czemu sułtański - od rodzynek sułtańskich, luksusowego dodatku do deserów. Jak zrobić deser, który stał się jednym z głównych bohaterów filmu "Dziewczyny do wzięcia"?

Ewa Wachowicz - przepis na krem sułtański
Ewa Wachowicz - przepis na krem sułtańskimateriały prasowe

Składniki na krem sułtański Ewy Wachowicz

  • ½ l śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynków
  • rum do namoczenia 
  • 3 łyżki kakao
  • kilka małych bez
  • kilka małych biszkoptów
  • melisa do dekoracji

Jak przygotować krem sułtański?

  1. Śmietanę schłodzić i ubić. Pod koniec posłodzić cukrem pudrem. 
  2. Połowę bitej śmietany nałożyć do pucharków. 
  3. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. 
  4. Dodać namoczone i odcedzone rodzynki. Wymieszać i nałożyć na śmietanę. 
  5. Na górę pokruszyć bezy. 
  6. Do każdego naczynia dać po 1 biszkopcie
  7. Udekorować melisą i rodzynkami.
„Ewa gotuje”: Krem sułtańskiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas