Hitowy deser z czasów PRL - Ewa Wachowicz ma przepis na krem sułtański
Najpopularniejsze dania czasów PRL były nazwami osadzone gdzieś za granicą. A to fasolka po bretońsku, a to ryba po grecku, śledź po japońsku czy właśnie krem sułtański. Czemu sułtański - od rodzynek sułtańskich, luksusowego dodatku do deserów. Jak zrobić deser, który stał się jednym z głównych bohaterów filmu "Dziewczyny do wzięcia"?
Składniki na krem sułtański Ewy Wachowicz
- ½ l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rodzynków
- rum do namoczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka małych bez
- kilka małych biszkoptów
- melisa do dekoracji
Jak przygotować krem sułtański?
- Śmietanę schłodzić i ubić. Pod koniec posłodzić cukrem pudrem.
- Połowę bitej śmietany nałożyć do pucharków.
- Do reszty wsypać kakao i zmiksować.
- Dodać namoczone i odcedzone rodzynki. Wymieszać i nałożyć na śmietanę.
- Na górę pokruszyć bezy.
- Do każdego naczynia dać po 1 biszkopcie
- Udekorować melisą i rodzynkami.