Holenderskie racuchy z bekonem i jabłkami
Pyszna kolacja.

Składniki na 4 porcje:
- 275 ml mleka,
- 375 g mąki,
- 1-2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 42 g drożdży,
- 8 plastrów bekonu,
- 2 jabłka,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka suszonego majeranku,
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Mąkę, cukier, sól I jajka umieścić w dużej misce. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać, wlać do miski. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Plastry bekonu poprzekrawać na 2 lub 3 części. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plastry. Skropić sokiem z cytryny. Do ciasta dodać majeranek. Kilka kropel oleju rozgrzać na małej patelni (ok. 24 cm). Ciasto nakładać chochelką, dokładać po 2-3 plasterki bekonu i 2-3 plasterki jabłka. Smażyć 1-2 minuty i ostrożnie obrócić. Z drugiej strony również smażyć 1-2 minuty. W ten sposób usmażyć 8 racuchów. Doskonale smakują ze śmietaną.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal