Reklama

Reklama

Hołubicie w pomidorowym sosie na procentach

Hołubicie to nic innego jak gołąbki faszerowane ziemniakami i kaszą (tyle dobra w jednym farszu!). Są znacznie delikatniejsze od swoich bardziej znanych braci. Nadzienie wręcz rozpływa się w ustach. Lubię podkręcać je leśnym smakiem rozmarynu i taplać w sosie pomidorowym na procentach, czyli na wódce, dzięki której zyskuje on pazura.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - gołąbki:

  • 2⁄3 szklanki (130 g) kaszy gryczanej
  • 450 g średniej wielkości mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 1 szklanka (200 g) twarogu ze sklepu lub domowego oraz więcej do podania
  • 2 łyżki (30 g) masła
  • 1 duża biała cebula (200 g), posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 średnia główka kapusty włoskiej (około 900 g)
  • popcorn z kaszy gryczanej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz pepper

Składniki - sos pomidorowy z wódką:

  • 3 łyżki (45 g) masła
  • 1 średnia cebula (150 g), posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki (60 ml) żubrówki ziołowej
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • ½ szklanki (120 ml) śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Aby przygotować gołąbki, w średnim rondlu zagotuj 1 1/3 szklanki osolonej wody. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut, aż wchłonie się cały płyn. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem.

Reklama

Ugotuj ziemniaki w mocno osolonej wodzie do miękkości - 15-20 minut - a następnie odcedź. Rozgnieć ziemniaki na purée, dodaj twaróg i rozgnieć masę jeszcze raz. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Na średniej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj cebulę; smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli - około 5 minut. Dodaj czosnek i rozmaryn; smaż, aż uwolni się aromat - mniej więcej minutę. Wymieszaj  usmażoną cebulę z masą z ziemniaków i kaszy. Dopraw solą i pieprzem.

W dużym garnku ugotuj tyle wody, by przykryć kapustę. Włóż kapustę i gotuj, aż liście zmiękną - około 10 minut. Wyjmij ją z wody i odcedź. Oddziel od główki kapusty 10-12 liści w całości, odcinając grube i twarde łodygi.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na każdy liść kapusty nałóż 3 czubate łyżki nadzienia. Załóż prawą stronę liścia na środek, potem to samo zrób z lewą stroną. Złóż dolną część liścia - powstanie coś, co przypomina kopertę. Zwiń liść ku górze, by powstało zawiniątko z nadzieniem w środku. Pozostałe liście umieść na dnie naczynia do pieczenia (wykorzystuję do tego te brzydsze liście). Ciasno ułóż gołąbki w naczyniu.

Aby przygotować sos, w średnim rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę wraz ze szczyptą soli i smaż, od czasu do czasu mieszając, do miękkości - 4-5 minut. Dodaj czosnek i rozmaryn; gotuj przez 30 sekund. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż koncentrat nabierze ciemnoczerwonego koloru i zacznie się robić brązowy na dnie garnka - 5-6 minut. Dodaj wódkę i wymieszaj, zeskrobując składniki z dna garnka. Dodaj pulpę pomidorową razem z sokiem i zagotuj. Blenderem ręcznym zblenduj mieszankę, a następnie dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.

Polej gołąbki sosem. Piecz do miękkości - 15-20 minut.

Przed podaniem ułóż gołąbki na talerzach. Posyp popcornem z kaszy gryczanej i twarogiem.

Przepis pochodzi z książki "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami":

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje