Home office a dieta. Postaw na lekkie posiłki
W obecnej sytuacji dom to już nie tylko miejsce, w którym odpoczywamy, ale także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, poza realizacją określonych zadań stawianych przez szefa, jest również utrzymanie odpowiedniej diety. Co zatem jeść podczas home office, by nie plądrować lodówki i szafek ze słodyczami w poszukiwaniu pustych kalorii? Podpowiadamy.

Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem.
Nadziewane muszelki
Składniki
- 2 parówki np. JBB Polanki
- 10 sztuk makaronu muszli, dużych
- pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 2 łyżki majonezu
- 100 g kukurydzy z puszki
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem.

Przekąska ze szpinakiem
Składniki
- 150g szynki biebrzówki np. JBB
- Ciasto francuskie
- 200 g świeżego szpinaku
- 50 g sera fety
- 50 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wrzuć liście szpinaku, pokrojoną szynkę, serek śmietankowy oraz fetę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym do uzyskania lekko zmiksowanej konsystencji. Nałóż farsz na środek ciasta i zagnij rogi do środka. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru.