Hommous - dip z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i cytryny
Z kuchni libańskiej.
Składniki :
- 200 g ciecierzycy,
- szklanka wywaru z ugotowanej ciecierzycy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek pasty sezamowej (taniny),
- 2-3 łyżki oliwy,
- natka pietruszki, kurkuma i chili,
Przygotowanie:
Wersja na zimno
Namaczamy ciecierzycę przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości i odcedzamy (zostawiamy szklankę wywaru). Ugotowaną ciecierzycę miksujemy, dodając stopniowo zmiażdżone ząbki czosnku i pastę sezamową. Podajemy na małych talerzykach polane oliwą i posypane natką, kurkumą i chili.
Wersja na gorąco
Przygotowany hummous wlewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła, na którym prażymy 3 łyżki orzeszków piniowych. Taką mieszanką polewamy hummous i wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temp. 200°C