Reklama

Reklama

Hommous - dip z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i cytryny

Z kuchni libańskiej.

Składniki :

Reklama

- 200 g ciecierzycy,
- szklanka wywaru z ugotowanej ciecierzycy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek pasty sezamowej (taniny),
- 2-3 łyżki oliwy,
- natka pietruszki, kurkuma i chili,

Przygotowanie:

Wersja na zimno
Namaczamy ciecierzycę przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości i odcedzamy (zostawiamy szklankę wywaru). Ugotowaną ciecierzycę miksujemy, dodając stopniowo zmiażdżone ząbki czosnku i pastę sezamową. Podajemy na małych talerzykach polane oliwą i posypane natką, kurkumą i chili.

Wersja na gorąco
Przygotowany hummous wlewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła, na którym prażymy 3 łyżki orzeszków piniowych. Taką mieszanką polewamy hummous i wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temp. 200°C

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | dip | potrawy wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje