Hot dog po polsku
Hot dog to pszenna buła z parówką, przysmak mocno niezdrowy. Prawda? Nieprawda. Można go przygotować zupełnie inaczej i sprawić, że będzie nie tylko pyszny, ale stanie się przy okazji całkiem pożywną, wartościową przekąską.
Składniki
- 2 laski białej kiełbasy
- 2 bagietki, np. pełnoziarniste
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebulka
- 2 plasterki żółtego sera
- sałata strzępiasta lub inna zielenina
- keczup
- 1 łyżka musztardy
- oliwa z oliwek
Sos
Składniki
- 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
1. Bułki kroimy na pół (możemy je zostawić nieprzekrojone do końca - będzie wygodniej przy jedzeniu), ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka.
2. Składniki na sos chrzanowy umieszczamy w miseczce i starannie mieszamy.
3. Wnętrza bułek smarujemy niewielką ilością musztardy, dokładamy po plasterku sera. Kiełbasy nacinamy i podsmażamy do zrumienienia na oliwie, a po usmażeniu przy pomocy ręcznika papierowego pozbywamy się nadmiaru tłuszczu z kiełbas. Wkładamy kiełbasy do środka bułek.
4. Dokładamy kawałki cebuli i ogórków, zieleninę, keczup i polewamy całość sosem chrzanowym. Podajemy od razu.
Możemy też krótko podpiec bułki z kiełbaskami w piekarniku (bez warzyw i sosu, które dołożymy dopiero po wyjęciu bułek z pieca).