Reklama

Reklama

Hot dog po polsku

Hot dog to pszenna buła z parówką, przysmak mocno niezdrowy. Prawda? Nieprawda. Można go przygotować zupełnie inaczej i sprawić, że będzie nie tylko pyszny, ale stanie się przy okazji całkiem pożywną, wartościową przekąską.

Składniki

  • 2 laski białej kiełbasy
  • 2 bagietki, np. pełnoziarniste
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebulka
  • 2 plasterki żółtego sera
  • sałata strzępiasta lub inna zielenina
  • keczup
  • 1 łyżka musztardy
  • oliwa z oliwek

Sos

Składniki

  • 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Reklama

1. Bułki kroimy na pół (możemy je zostawić nieprzekrojone do końca - będzie wygodniej przy jedzeniu), ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka. 

2. Składniki na sos chrzanowy umieszczamy w misceczce i starannie mieszamy.

3. Wnętrza bułek smarujemy niewielką ilością musztardy, dokładamy po plasterku sera. Kiełbasy nacinamy i podsmażamy do zrumienienia na oliwie, a po usmażeniu przy pomocy ręcznika papierowego pozbywamy się nadmiaru tłuszczu z kiełbas. Wkładamy kiełbasy do środka bułek.

4. Dokładamy kawałki cebuli i ogórków, zieleninę, keczup i polewamy całość sosem chrzanowym. Podajemy od razu.

Możemy też krótko podpiec bułki z kiełbaskami w piekarniku (bez warzyw i sosu, które dołożymy dopiero po wyjęciu bułek z pieca).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje