Hot-dog z pastą guacamole
Choć hot-dog nie jest bardzo wybitnym posiłkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jego temat.

Składniki
- 1 podłużna bułka
- 1 parówka np. Hot dog z kurczaka marki Konspol
- 1 ogórek konserwowy
- cebula
- pasta avocado
- kwaśna śmietana
- przecier pomidorowy
- guacamole
- 1 avocado
- 1 limonka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 małe pomidory
- kilka listków świeżej kolendry
- sól
Sposób przygotowania
Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowanie hot-doga:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Bułkę smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy warzywami i wkładamy do niej ugotowaną parówkę. Tak przygotowanego hot-doga smarujemy pastą z avocado i dekorujemy kwaśną śmietaną.