Hummus

Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

Hummus możesz podawać z chlebem pita
Hummus możesz podawać z chlebem pita123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag suszonej ciecierzycy
  • 8 łyżek tahiny (pasty sezamowej)
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml wody z gotowania ciecierzycy
  • sok z 2 cytryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz dzień przed przygotowywaniem hummusu. Następnie wymień w niej wodę i gotuj ją przez ok. godz., po czym zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj ją z wodą z jej gotowania (2/3 szkl.), sokiem z cytryn, tahiną, oliwą, czosnkiem. Dopraw.

Hummus możesz zrobić na ostro, dodając chili, lub w wersji ziołowej – np. z kolendrą, natką pietruszki, albo z orzechami, oliwkami. Hummus to świetny dodatek do różnych dań na zimno, np. warzyw, kanapek, pity, ale też do mięs, także na ciepło.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas