Hummus
Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.
Składniki:
- 40 dag suszonej ciecierzycy
- 8 łyżek tahiny (pasty sezamowej)
- 8 ząbków czosnku
- 100 ml oliwy
- 150 ml wody z gotowania ciecierzycy
- sok z 2 cytryn
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz dzień przed przygotowywaniem hummusu. Następnie wymień w niej wodę i gotuj ją przez ok. godz., po czym zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj ją z wodą z jej gotowania (2/3 szkl.), sokiem z cytryn, tahiną, oliwą, czosnkiem. Dopraw.
Hummus możesz zrobić na ostro, dodając chili, lub w wersji ziołowej – np. z kolendrą, natką pietruszki, albo z orzechami, oliwkami. Hummus to świetny dodatek do różnych dań na zimno, np. warzyw, kanapek, pity, ale też do mięs, także na ciepło.