Reklama

Reklama

Hummus

Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

Składniki:

  • 40 dag suszonej ciecierzycy
  • 8 łyżek tahiny (pasty sezamowej)
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml wody z gotowania ciecierzycy
  • sok z 2 cytryn
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz dzień przed przygotowywaniem hummusu. Następnie wymień w niej wodę i gotuj ją przez ok. godz., po czym zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj ją z wodą z jej gotowania (2/3 szkl.), sokiem z cytryn, tahiną, oliwą, czosnkiem. Dopraw.

Hummus możesz zrobić na ostro, dodając chili, lub w wersji ziołowej – np. z kolendrą, natką pietruszki, albo z orzechami, oliwkami. Hummus to świetny dodatek do różnych dań na zimno, np. warzyw, kanapek, pity, ale też do mięs, także na ciepło.

Dowiedz się więcej na temat: hummus

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje