Reklama

Reklama

Hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu

Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Jeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods!

Hummus z ćwikłą

Składniki

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska np. Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki ćwikły
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka białka konopnego np. Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka baobabu np. Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka czarnuszki np. Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka babki płesznik np. Purella Superfoods
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki nasion granatu

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.

2. Dodać sól i sok z cytryny.

3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.

4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje