Hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu
Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Jeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods!
Hummus z ćwikłą
Składniki
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska np. Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki ćwikły
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka białka konopnego np. Purella Superfoods
- 1 łyżeczka baobabu np. Purella Superfoods
- 1 łyżeczka czarnuszki np. Purella Superfoods
- 1 łyżeczka babki płesznik np. Purella Superfoods
- kilka listków natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki nasion granatu
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.
2. Dodać sól i sok z cytryny.
3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.
4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.

Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 średnie liście jarmużu bez łodyżek
- 1 garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka majeranku
- sól himalajska np. Purella Superfoods i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka chlorelli
- 1 płaska łyżeczka moringa np. Purella Superfoods
- 1 płaska łyżeczka białka konopnego np. Purella Superfoods
- ½ szklanka wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka dowolnej tartej bułki lub chleba
Sposób przygotowania
1. Do wysokiego naczynia wlać wodę i oliwę. Dodać listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie zmiksować.
2. Ciecierzycę dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać.
3. Dodać bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku.
4. Formować małe kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piec 20 minut w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
6. Podawać z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini