Hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu

Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Hummus z ćwikłą
Hummus z ćwikłą materiały prasowe

Jeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods!

Hummus z ćwikłą

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.

2. Dodać sól i sok z cytryny.

3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.

4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.

Zmysłowe smaki: Hummus z bobu Interia.tv
Zielone kotleciki
Zielone kotlecikimateriały prasowe

Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu

Sposób przygotowania

1. Do wysokiego naczynia wlać wodę i oliwę. Dodać listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie zmiksować.

2. Ciecierzycę dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać.

3. Dodać bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku.

4. Formować małe kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

5. Piec 20 minut w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka

6. Podawać z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas