Idealna bita śmietana
Do słodkich deserów!
Bita śmietana to częsty dodatek do różnych ciast, tortów oraz deserów. Bywa jednak bardzo kapryśna i nie zawsze chce się udać. Na szczęście jest kilka prostych sposobów, by uniknąć trudności w jej przygotowaniu.
Najlepsza kremówka
Śmietana przeznaczona do ubijania powinna być słodka, nie ukwaszona, zawierająca minimum 30 proc. tłuszczu. By szybciej ubić śmietanę, schłódź ją kilka godzin w lodówce. Nie przesadzaj z ubijaniem! Jeśli ubijasz śmietanę mikserem, zaczynaj od wysokich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je. Ubijaj tylko do uzyskania pożądanej konsystencji. Przy dłuższym ubijaniu w deserze mogą tworzyć się grudki tłuszczu.
Bitą śmietanę do tortów utrwalaj żelatyną - rozpuszczaj ją w małej ilości gorącej śmietanki, którą następnie połącz z ubitą śmietaną.