Idealna kutia orkiszowa z orzechami
Kutia w oryginalnym wydaniu

Składniki
- 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
- 150 g Masy makowej np. Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe owoce np. Bakalland
- 150 ml mleka
- 200 g płatków migdałów np. Bakalland
- 100 g Mieszanki Orzechów np. Bakalland
- 3 szt. klementynek
4 porcji
Sposób przygotowania
Masę makową, orzechy i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Gotową potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem całość ozdabiamy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi.