Idealne kluski śląskie

Podawaj je z mięsem i czerwoną kapustą. Są przepyszne!

Kluski śląskie
Kluski śląskie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Nieco ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przełożyć zimne ziemniaki do garnka lub miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić je na 4 części. Jedną część wyciągnąć z naczynia.

W puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki.

Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę w środku.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek partiami i mieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować jeszcze ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas