Idealne kluski śląskie
Podawaj je z mięsem i czerwoną kapustą. Są przepyszne!
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Nieco ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przełożyć zimne ziemniaki do garnka lub miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić je na 4 części. Jedną część wyciągnąć z naczynia.
W puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki.
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę w środku.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek partiami i mieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować jeszcze ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.