Reklama

Reklama

Idealne mielone

Z tego przepisu kotlety mielone wychodzą idealne!

Składniki

  • 300 gramów mięsa mielonego (sprawdzi się tu dobrze szynka wieprzowa lub udziec cielęcy);
  • mała czerstwa bułka;
  • średniej wielkości cebula;
  • ząbek czosnku;
  • jajko;
  • ½ płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego czarnego pieprzu;
  • kasza manna (jako panierka);
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Reklama

Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na około kwadrans. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek w drobną kosteczkę. Do dużej szklanej miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz odciśnięta z nadmiaru wody bułkę. Całość mieszamy i wyrabiamy jak ciasto, do momentu, aż nie będzie kleiło się do dłoni.

Zasada jest prosta: im dłużej mieszamy i wygniatamy składniki, tym kotlety będą miały lepszą strukturę i smak. Kolejny krok to formowanie kotletów.

Proponuję nie robić przesadnie dużych, będzie je łatwiej usmażyć, aspekt estetyczny też zyska. Uformowane kotlety warto delikatnie oprószyć kaszą manną (ewentualnie bułką tartą) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. To bardzo ważne, bo jeśli położymy kotlety na niedostatecznie rozgrzanym tłuszczu, wypiją go i będziemy mieć ociekające olejem, niesmaczne mięso.

Jeśli wolimy jednak duże kotlety, to po obsmażeniu z dwóch stron dobrze przełożyć je do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić na kwadrans do dobrze rozgrzanego piekarnika (temperatura 150 stopni). Kotlety będą dzięki temu miękkie, a my unikniemy długiego smażenia.

Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje