Idealne naleśniki
Podawaj z ulubionym dżemem lub serem. Zawsze wychodzą wyśmienite!

Składniki
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka waniliowego
- olej do smażenia
ok. 10 sztuk
Sposób przygotowania
Mąkę połączyć z solą i cukrem wanilinowym. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać lub użyć miksera. Ciasto pozostawić na ok. najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię do naleśników, dodać odrobinę oleju. Ciasto przemieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż będzie rumiany od spodu i przewrócić na drugą stronę.