Idealnie kruche i chrupiące. Chruściki Wachowicz dosłownie rozpływają się w ustach

Faworki są niezaprzeczalnie jedną z najbardziej charakterystycznych słodkich przekąsek w okresie karnawału. Zachwycają podniebienia kruchością oraz delikatnością, co sprawia, że bez skrępowania sięgamy po dokładkę. Jak zrobić pyszne chruściki? Przepis Ewy Wachowicz na faworki sprawi, że domownicy będą błagać o kolejną porcję.

Jak zrobić pyszne chruściki? Oto faworki z przepisu Ewy Wachowicz
Jak zrobić pyszne chruściki? Oto faworki z przepisu Ewy WachowiczGetty Images

Tłusty czwartek 2023. Przepis na faworki, który zachwyci domowników

Te ostatnie, według legendy, powstały zupełnie przez przypadek. Niedoświadczony cukiernik miał wrzucić omyłkowo do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki, który szybko zwinął się w kokardkę. Po wyłowieniu i posypaniu go cukrem pudrem okazało się, że smakuje wyśmienicie.

Dziś faworkami zajadamy się w okresie karnawału, nie wyobrażając sobie bez nich tłustego czwartku. Przygotowanie chrustów jest jednak dla wielu z nas niemałym wyzwaniem. Z pomocą nadchodzi Ewa Wachowicz. Jej przepis na chruściki sprawi, że te ciasteczka będą chrupiące i kruche, jak nigdy dotąd.

Przepis na faworki Ewy Wachowicz. Zwróć uwagę na te składniki

Faworki
Faworki123RF/PICSEL

Do przygotowania chrustów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebować będziemy:

  • 400 g mąki
  • 8 żółtek
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżkę mleka
  • mąkę do podsypania
  • cukier puder z cynamonem do posypania

Przygotowanie faworków krok po kroku

Na początku przesiewamy mąkę. Kolejno dodajemy do niej jajka. "Do mojego chruściku dodaję 4 jajka i aż 8 żółtek" - instruuje Ewa Wachowicz, prawdziwy autorytet kulinarny. Nie martwmy się ewentualnym zmarnowaniem białka. Z powodzeniem wykorzystamy je kolejno do przygotowania bezy, którą ze smakiem zjedzą domownicy.

Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Kolejno rozwałkowujemy, składamy na trzy i znów wałkujemy, tym razem bardzo cienko. Wykrawamy rąby, nacinamy, a potem przewijamy. Smażymy na smalcu lub klarowanym maśle. Na koniec posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Gotowe. Palce lizać!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas