Idealnie kruche i chrupiące. Chruściki Wachowicz dosłownie rozpływają się w ustach
Faworki są niezaprzeczalnie jedną z najbardziej charakterystycznych słodkich przekąsek w okresie karnawału. Zachwycają podniebienia kruchością oraz delikatnością, co sprawia, że bez skrępowania sięgamy po dokładkę. Jak zrobić pyszne chruściki? Przepis Ewy Wachowicz na faworki sprawi, że domownicy będą błagać o kolejną porcję.

Tłusty czwartek 2023. Przepis na faworki, który zachwyci domowników
Tłusty czwartek, który wypada w tym roku 8 lutego, jest prawdziwym świętem wszystkich łasuchów. Zgodnie z tradycją tego dnia zjada się niekończące się ilości słodkości, nie martwiąc się o kalorie. Sięgamy wtedy najczęściej po pączki i faworki.
Te ostatnie, według legendy, powstały zupełnie przez przypadek. Niedoświadczony cukiernik miał wrzucić omyłkowo do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki, który szybko zwinął się w kokardkę. Po wyłowieniu i posypaniu go cukrem pudrem okazało się, że smakuje wyśmienicie.
Dziś faworkami zajadamy się w okresie karnawału, nie wyobrażając sobie bez nich tłustego czwartku. Przygotowanie chrustów jest jednak dla wielu z nas niemałym wyzwaniem. Z pomocą nadchodzi Ewa Wachowicz. Jej przepis na chruściki sprawi, że te ciasteczka będą chrupiące i kruche, jak nigdy dotąd.
Przepis na faworki Ewy Wachowicz. Zwróć uwagę na te składniki

Do przygotowania chrustów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebować będziemy:
- 400 g mąki
- 8 żółtek
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 łyżkę mleka
- mąkę do podsypania
- cukier puder z cynamonem do posypania
Przygotowanie faworków krok po kroku
Na początku przesiewamy mąkę. Kolejno dodajemy do niej jajka. "Do mojego chruściku dodaję 4 jajka i aż 8 żółtek" - instruuje Ewa Wachowicz, prawdziwy autorytet kulinarny. Nie martwmy się ewentualnym zmarnowaniem białka. Z powodzeniem wykorzystamy je kolejno do przygotowania bezy, którą ze smakiem zjedzą domownicy.
Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Kolejno rozwałkowujemy, składamy na trzy i znów wałkujemy, tym razem bardzo cienko. Wykrawamy rąby, nacinamy, a potem przewijamy. Smażymy na smalcu lub klarowanym maśle. Na koniec posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Gotowe. Palce lizać!