Zapomnij o tłuczeniu wałkiem. Faworki jeszcze nigdy nie były tak kruche

Okres karnawału nierozerwalnie połączony jest ze słodkimi przekąskami. Na stole lądują najczęściej pulchne, oblane lukrem pączki, którymi zajadają się domownicy. Wielu docenia również smak domowych faworków. Jak się okazuje, ich przygotowanie wcale nie musi wiązać się z dużym nakładem pracy. Te stworzysz w 15 minut, a wałek do ciasta odejdzie w zapomnienie.

Faworki, zwane także chrustem, są jednym z tych przysmaków, które zgodnie ze staropolskim zwyczajem, lądują na stołach w okresie karnawału
Faworki, zwane także chrustem, są jednym z tych przysmaków, które zgodnie ze staropolskim zwyczajem, lądują na stołach w okresie karnawału123RF/PICSEL

Jak głosi legenda, powstanie faworków było czystym przypadkiem. Młody cukiernik przez nieuwagę miał wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się jednak w warkocz, a posypane cukrem zachwycało smakiem.

Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które uprzednio kilkukrotnie tłucze się wałkiem i składa. To ma nadać mu lekkości i "wbić" między warstwy jak najwięcej powietrza. Jak się jednak okazuje, ten skomplikowany proces można pominąć. Pomocny będzie w tym przedmiot, który znajduje się w każdej kuchni.

Szybki przepis na faworki bez wyrabiania

Faworki
Faworki123RF/PICSEL

Wałek do ciasta może odejść w niepamięć. Jego miejsce zajmie bowiem maszynka do mięsa. Ten przedmiot nie tylko oszczędzi nam pracy, ale również wysiłku.

Ciasto na faworki wystarczy przepuścić przez sitko o grubych oczkach i zmienić 2 lub 3 razy. Osiągniemy tym samym podobny, a nawet lepszy efekt jak w przypadku wyrabiania ręcznego. Masa będzie nie tylko idealnie gładka, ale również wyjątkowo elastyczna i doskonale napowietrzona.

Składniki na faworki:

  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • ok. 1 kg smalcu do smażenia.

Mąkę dokładnie wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj jajka, spirytus oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne. Przepuść przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Napowietrzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Pokrój w prostokąty, w środku przecinając dziurkę. Złóż ciastka. Smaż krótko na rozgrzanym smalcu z obu stron. Kiedy osiągną złoty kolor przełóż na ręcznik papierowy, a kolejno, kiedy ostygną, oprósz cukrem pudrem.

***

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 43: Katarzyna DąbrowskaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas