Idealnie płynne żółtko, aksamitne i ścięte białko. Przepis na udane jajka mollet

Ugotowanie idealnego jajka na półtwardo to zadanie, które do perfekcji opanowali doświadczeni kucharze. Nie potrzeba jednak wielu lat praktyk w licznych kuchniach, by zaskoczyć najbliższych tak zaserwowanym dodatkiem do śniadania. Jakie triki zastosować przed gotowaniem i jak długo trzymać w wodzie doskonale przyrządzone jajka mollet? Podpowiadamy.

Jak przyrządzić idealne jajko mollet?
Jak przyrządzić idealne jajko mollet?123RF/PICSEL

Co wyróżnia jajka mollet?

Zwolennicy gotowanych jajek często mają problem z wyborem odpowiedniej metody przyrządzania przysmaku. Z jednej strony dążą do perfekcyjnie płynnego żółtka, z drugiej jajko na twardo doskonale komponuje się z kanapkami i sałatkami. Idealną opcją pomiędzy jest jajko mollet, czyli ugotowane na półtwardo. Białko dokładnie się ścina, ale żółtko efektownie rozpływa się na talerzu.

Czy taki sposób przyrządzania niesie za sobą jakieś korzyści? Okazuje się, że jak najbardziej. To właśnie jajka mollet stanowią główne źródło łatwego do przyswojenia białka. Składnik ten jest głównym źródłem witamin i minerałów, w tym: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także A, D, E oraz K. Podczas ich spożywania dostarczamy organizmowi także cennych kwasów omega-3. Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), powinniśmy spożywać przynajmniej 10 jajek tygodniowo.

Jak idealnie przygotować jajko na półtwardo?

Jajka to doskonały dodatek do licznych potraw
Jajka to doskonały dodatek do licznych potraw123RF/PICSEL

Kluczem do uzyskania idealnego jajka mollet jest dokładne połączenie kilku czynników. Doświadczeni kucharze doradzają, by przed przystąpieniem do gotowania wyciągnąć je na ok. 30 minut wcześniej z lodówki. Dzięki temu nabiorą temperatury pokojowej, a czas gotowania zajmie o wiele mniej czasu. Kolejny trik ułatwiający uzyskanie idealnie płynnego żółtka w jajku mollet polega na ostrożnym i delikatnym przebiciu skorupki grubą igłą krawiecką. Najlepiej zrobić to od strony szerszej nasady, by pozbyć się uwięzionego tam powietrza, uniemożliwiającego równomierne gotowanie.

Ile powinno się gotować perfekcyjne jajko mollet? Przyjęło się, że zajmuje to ok. 5 minut od momentu wrzenia wody. W praktyce różnie z tym bywa. Jajko świeżo wyjęte z lodówki potrzebuje o ok. 2-3 minuty dłuższego gotowania. Istotny jest także rozmiar oraz waga, które determinują całkowity czas spędzony w wodzie. Dobrą praktyką będzie umieszczenie ugotowanych jajek mollet w lodowatej wodzie, co szybko obniży temperaturę produktu i zapobiegnie dalszemu ścinaniu się żółtka.

Jajka mollet - z czym podawać?

Ogromną zaletą jajek na półtwardo jest to, że pasują do licznych dań i przekąsek. Warto pamiętać, że przed podaniem należy obrać je ze skorupki. W takiej postaci doskonale komponują się z licznymi sosami, np. na bazie chrzanu lub kopru. Smakosze chętnie łączą je z sosem holenderskim, świeżymi szparagami, kawiorem, szpinakiem oraz chrupiącymi tostami. Ich wykorzystanie zależy jedynie od naszej kreatywności kulinarnej.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas