Idealny dodatek do obiadu. Przepis na wyśmienite buraczki
Tarte buraczki są doskonałym dodatkiem do każdego, tradycyjnego obiadu. To niedrogie i łatwo dostępne warzywo jest w Polsce doceniane za wspaniały smak i prozdrowotne właściwości. Oto jak przygotować doskonałe buraczki do obiadu, a także do słoiczka!
Spis treści:
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki to smaczne i pożywne warzywo, które warto włączyć do codziennej diety. Są one bogatym źródłem licznych witamin (B1, C, A), minerałów i antyoksydantów, dzięki czemu ich regularne spożywanie wzmacnia odporność człowieka, korzystnie wpływa na układ trawienny, a także zapobiega powstawaniu wielu chorób w tym nowotworów. Poza tym buraki:
- obniżają ciśnienie,
- stymulują produkcję czerwonych krwinek,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- pomagają usunąć toksyny z organizmu,
- odkwaszają organizm,
- likwidują zgagę,
- chronią komórki przed wolnymi rodnikami.
Buraki są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik zmniejsza apetyt, dzięki czemu warzywo to doskonale wspomaga utratę wagi. Dodatkowo ma ono wszechstronne zastosowanie w kuchni, a sposobów na przyrządzenie buraków jest naprawdę wiele.
Przepis na doskonałe zasmażane buraczki do obiadu
Przygotowanie zasmażanych buraczków do obiadu jest bardzo proste. Do przyrządzenia czterech porcji potrzebujemy około:
- 1 kg buraków
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz
Buraki gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy, obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Na patelnię dokładamy starte buraki, a także starte jabłko. Podsmażamy kilka minut, dodając sól, cukier oraz trzy łyżki śmietany.
Buraczki do słoiczka na zimę. Prosty przepis
Z kolei buraki do słoiczka przygotowuje się w nieco inny sposób. 1 kg buraków wystarczy wtedy na około 1-litrowy słoik, dlatego, jeśli chcemy wykonać dużą ilość buraków na zimę, musimy ugotować odpowiednio więcej buraków.
Do przygotowania buraków na zimę potrzebujemy:
- 1 kg buraków,
- 40 g cukru,
- 40 ml octu spirytusowego 10 %
- 1 łyżeczkę soli kamiennej
Buraki gotujemy do miękkości, następnie studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na grubych oczkach, a następnie wsypujemy do nich cukier i sól. Wszystko zalewamy octem spirytusowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane buraczki są gotowe do przełożenia do słoików. Przed odłożeniem ich do piwnicy, tak jak wszelkie inne przetwory, należy najpierw je zapasteryzować.
Zobacz również: Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń