Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń

Pasteryzacja w piekarniku pomaga zwalczyć szkodliwe dla ludzi drobnoustroje
Pasteryzacja w piekarniku pomaga zwalczyć szkodliwe dla ludzi drobnoustroje 123RF/PICSEL

Pasteryzowanie w piekarniku a garnku 

Zobacz również:

Jak pasteryzować w piekarniku?

Zobacz również:

Pasteryzowanie w piekarniku: Jak długo?

Zobacz również:

    Pasteryzowanie w piekarniku elektrycznym: Zalety

    Kiszone rzodkiewki - jak je zrobićInteria KulinariaInteria Kulinaria

    Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem: ile stopni?

    Warzywa i owoce pasteryzować można metodą "na sucho" lub "na mokro"
    Warzywa i owoce pasteryzować można metodą "na sucho" lub "na mokro"Beata ZawrzelReporter

    Co można pasteryzować w piekarniku?

    • warzywa: ogórki, buraki, papryka, grzyby 
    • owoce i owocowe kompoty
    • mięsa

    Pasteryzowanie w piekarniku słoików z mięsem

    Pasteryzacja, nazywana inaczej wekowaniem, jest jednym ze sposobów konserwacji
    Pasteryzacja, nazywana inaczej wekowaniem, jest jednym ze sposobów konserwacji123RF/PICSEL

    Pasteryzowanie w piekarniku ogórków

    Jak pasteryzować w piekarniku przecier pomidorowy?

    Pasteryzowanie w piekarniku kompotów

    Pasteryzacja w piekarniku: o czym pamiętać?

    • do pasteryzowania w piekarniku należy używać zawsze słoików typu twist-off, słoiki i nakrętki powinny być gładkie i pozbawione uszkodzeń
    • do pasteryzacji na sucho nie należy stosować weków, zamykanych gumą lub uszczelką - te pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulec zniszczeniu
    • słoików nie zapełniamy przetworami po brzegi - należy zostawić około 2 cm wolnego miejsca
    • jeżeli słoiki z przetworami są zimne, możemy włożyć je do chłodnego piekarnika - te lekko ciepłe wstawiamy do nagrzanego. 
    „Ewa gotuje”: Pikle fasolkowePolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?