Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń
Początek sierpnia to tradycyjnie już czas przygotowywania przetworów na zimę, a jednym z ważniejszych etapów tego procesu jest pasteryzacja, czyli sposób konserwowania, zastępujący użycie sztucznych konserwantów. Jednym z jej rodzajów jest pasteryzacja w piekarniku. Co warto o niej wiedzieć?
Spis treści:
- Pasteryzowanie w piekarniku a garnku
- Jak pasteryzować w piekarniku?
- Pasteryzowanie w piekarniku: Jak długo?
- Pasteryzowanie w piekarniku elektrycznym: Zalety
- Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem: ile stopni?
- Co można pasteryzować w piekarniku?
- Pasteryzowanie w piekarniku słoików z mięsem
- Pasteryzowanie w piekarniku ogórków
- Jak pasteryzować w piekarniku przecier pomidorowy?
- Pasteryzowanie w piekarniku kompotów
- Pasteryzacja w piekarniku: o czym pamiętać?
Pasteryzowanie w piekarniku a garnku
Wybór sposobu pasteryzacji zależy tak naprawdę tylko od naszych możliwości i upodobań - pasteryzacja na sucho uchodzi za "czystszą", ale za to powinna trwać kilka minut dłużej, niż ta na mokro.
Istnieje również metoda pasteryzowania przetworów w piekarniku z wodą. Słoiki kładzie się na blasze z niewielką ilością zimnej wody i pasteryzuje ok. 20 minut w 130 stopniach C.
Jak pasteryzować w piekarniku?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Pasteryzowanie w piekarniku: Jak długo?
Pasteryzowanie w piekarniku elektrycznym: Zalety
Pasteryzacja w piekarniku elektrycznym ma dużo zalet, główną jest możliwość zachowania porządku i pasteryzacji naraz nawet kilkunastu słoików. Zabieg ten to także świetny sposób na pozbycie się groźnych drobnoustrojów i zahamowanie rozwoju bakterii, które w większości giną w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pasteryzowane w ten sposób konfitury, kompoty, a nawet dania z mięsem nie psują się i możemy zjeść je bezpiecznie jesienią lub zimą.
Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem: ile stopni?
Warzywa, owoce czy mięsa pasteryzować możemy także w piekarniku z termoobiegiem - w temperaturze 120 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie należy pozostawić otwarte drzwiczki piekarnika i pozwolić słoikom stygnąć przez około 30 minut.
Co można pasteryzować w piekarniku?
W piekarniku pasteryzować można większość produktów, których smak i walory zdrowotne chcemy zachować na chłodniejsze dni:
- warzywa: ogórki, buraki, papryka, grzyby
- owoce i owocowe kompoty
- mięsa
Pasteryzowanie w piekarniku słoików z mięsem
Mięso, które chcemy zapasteryzować, powinno być wcześniej upieczone, usmażone lub ugotowane. Słoiki z mięsem pasteryzujemy przez trzy dni - pierwszego dnia przez 60 minut w temperaturze 130 st. C, drugiego dnia przez 40 minut, a trzeciego dnia przez 30 minut - w takiej samej temperaturze.
Pasteryzowanie w piekarniku ogórków
By przygotować przetwory z ogórków, należy zalać je gorącą zalewą octową, zakręcić słoiki i wstawić do zimnego piekarnika. Małe słoiki pasteryzuje się w temperaturze 130 st. C przez około 20 minut, a większe 30 minut. Następnie należy zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami nawet na około 30 minut.
Jak pasteryzować w piekarniku przecier pomidorowy?
W piekarniku z powodzeniem pasteryzować możemy także domowy przecier pomidorowy. Słoiki z przecierem należy wstawić do zimnego piekarnika i pasteryzować około 30-40 minut w temperaturze 125-130 st. C. Czas pasteryzacji zależy zawsze od wielkości słoików - mniejsze pojemności można pasteryzować krócej.
Zobacz również: Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków
Pasteryzowanie w piekarniku kompotów
W piekarniku możemy zapasteryzować także kompoty, np. w butelkach z korkami. Takie butelki należy porządnie wyparzyć (również korki!), a następnie wlać do nich kompot i pasteryzować około 30 minut w temperaturze 130 st. C.
Pasteryzacja w piekarniku: o czym pamiętać?
Pasteryzacja na sucho to dość prosty i bezpieczny sposób konserwowania żywności, ale, by została przeprowadzona właściwie, warto przestrzegać kilku zasad:
- do pasteryzowania w piekarniku należy używać zawsze słoików typu twist-off, słoiki i nakrętki powinny być gładkie i pozbawione uszkodzeń
- do pasteryzacji na sucho nie należy stosować weków, zamykanych gumą lub uszczelką - te pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulec zniszczeniu
- słoików nie zapełniamy przetworami po brzegi - należy zostawić około 2 cm wolnego miejsca
- jeżeli słoiki z przetworami są zimne, możemy włożyć je do chłodnego piekarnika - te lekko ciepłe wstawiamy do nagrzanego.
Zobacz również: Papierówki - smak wakacji. Siedem korzyści dla zdrowia!