Banalny w przygotowaniu, domowy sos pomidorowy do słoików. Smakuje obłędnie

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i kilka przypraw
Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i kilka przypraw123RF/PICSEL

Domowy sos pomidorowy do słoików. Jak zrobić?

Sos pomidorowy ze słoika będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Wystarczy tylko go podgrzać
Sos pomidorowy ze słoika będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Wystarczy tylko go podgrzać 123RF/PICSEL
  • 2000 g dojrzałych pomidorów
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazyli
  • i1 łyżeczka pieprzu lub papryki ostrej w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Pomidory umyć, usunąć szypułki oraz zielone końcówki, przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować. 
  2. Otrzymaną masę posolić i gotować na małej mocy palnika przez około 60 min - do momentu, gdy część odparuje. 
  3. Potem dodać posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz lub paprykę, oregano, bazylię i oliwę.
  4. Dusić wszystko jeszcze przez 45 - 60 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wedle uznania.
  5. Gorący sos przelewać do wyparzonych wcześniej słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. 
  6. Gdy wystygną, można przełożyć je na półkę do spiżarni.
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na