Idealny na mrozy
Kapuśniak w wersji premium świetnie sprawdzi się w mroźną pogodę.

Składniki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 850 ml kapusty kiszonej
- 125 ml białego wina
- 1 l bulionu
- 1 czerwona papryka
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki ajwaru
- sól
- biały pieprz
- 200 g kabanosów
- majeranek
- cukier
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać kapustę, zalać bulionem i winem, gotować 20 minut. Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę.
Mięso mielone wymieszać z bulką, jajkiem, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i usmażyć je na oleju. Pokrojone kabanosy i pulpety włożyć do zupy, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Dekorować listkiem bazylii.