Imprezowa zapiekanka ziemniaczana

Inspirowana francuską zapiekanką Gratin dauphinois, ale z nutką polskości. Idealna na imprezową przekąskę na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczanamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem orz rozmarynem i posypujemy startym np. Radamerem. Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160⁰C. Po wyjęciu z piekarnika układamy na wierzchu kilka plastrów sera i delikatnie opalamy palnikiem.

Smacznego!

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas