Imprezowa zapiekanka ziemniaczana
Inspirowana francuską zapiekanką Gratin dauphinois, ale z nutką polskości. Idealna na imprezową przekąskę na gorąco.

Składniki
- ziemniaki, 500 g
- ser żółty np. Radamer Serenada, 200 g
- mleko 3,2%, 125 ml
- śmietana 30%, 125ml
- masło, 1 łyżka
- suszony rozmaryn, sól, pieprz
- czosnek, 1 ząbek
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem orz rozmarynem i posypujemy startym np. Radamerem. Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160⁰C. Po wyjęciu z piekarnika układamy na wierzchu kilka plastrów sera i delikatnie opalamy palnikiem.
Smacznego!