Indyk curry
Pyszny, aromatyczny obiad.

Składniki
- 80 dag piersi z indyka
- olej
- kurkuma
- curry
- papryczka chilli
- cebula
- starty imbir
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 10 dag śmietany
- sok i skórka z 1/2 limonki
- łyżka cukru
- garść płatków migdałowych
- 30 dag ryżu jaśminowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Filety z indyka pokrój w paski. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Wlej sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe, śmietanę oraz sok i startą skórkę z limonki. Przypraw. Dodaj uprażone płatki migdałowe. Duś 30 minut pod przykryciem. Podawaj z ryżem i natką.