Indyk faszerowany wątróbką
Pieczeń drobiowa z farszem to świetny pomysł na uroczystą kolację

Składniki
- mięso
- pierś indyka
- bułka
- pół szklanki mleka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 dag pieczarek
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- marynata
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- łyżeczka majeranku
- przeciśnięty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Składniki marynaty wymieszaj. natrzyj nią mięso. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Namocz bułkę w mleku, wymieszaj ją z posiekaną i podsmażoną wątróbką, bułką tartą, jajkiem, masłem, natką pietruszki, pieczarkami i przyprawami. 2. Faszeruj mięso. Zawiń je sznurkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z cytryną i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Dekoruj listkami laurowymi.