Indyk z kasztanami
Wybornie smakuje podany z brzoskwiniami lub gruszkami z puszki nadziewanymi żurawiną lub borówkami i zapiekanym piure z ziemniaków.

Składniki na 12 porcji:
- 1 indyk ok. 2 kg, - 1 puszka piure kasztanowego (40 dag), - 1 winne jabłko, - 30 dag mielonej cielęciny, - 10-15 dag wątróbek drobiowych, - 3-4 szalotki, - kilka gałązek natki, - 50 ml koniaku, - 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, - tymianek, - 2 ząbki czosnku, majeranek, - 3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
1. Indyka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i posiekanego czosnku. 2. Wątróbkę oczyść pokrój na kawałeczki. Jabłko, szalotki i pietruszkę posiekaj. Cielęcinę wymieszaj z wątróbką, jabłkiem, szalotkami, pietruszką i kasztanami. Dodaj koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodaj śmietankę. 3. Indyka napełnij masą kasztanową . Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz ok. 1, 5 -2 godz. W czasie pieczenia podlewaj wodą i tworzącym się sosem. Jeżeli ktoś lubisz, to nadzienie możesz wzbogacić rodzynkami. Tak przyrządzony indyk wybornie smakuje podany z brzoskwiniami lub gruszkami z puszki nadziewanymi żurawiną lub borówkami i zapiekanym piure z ziemniaków.