Reklama

Reklama

Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy

Danie obiadowe, jakiego nie jadłaś

Składniki

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 100 g Wiśni soczystej np. Bakalland
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe bakalie, pokrojone w plasterki pomarańcze i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje