Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy
Danie obiadowe, jakiego nie jadłaś

Składniki
- 500 g filetu z piersi indyka
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki kurkumy
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
- 100 g Wiśni soczystej np. Bakalland
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe bakalie, pokrojone w plasterki pomarańcze i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.