Te pączki smakują obłędnie. Przepis zdradziła sama Magda Gessler
Oprac.: Łukasz Piątek
Już za niecały miesiąc miliony Polaków z uwagi na tłusty czwartek sięgną po pyszne pączki. A gdyby tak w tym roku spróbować przyrządzić te pyszności samemu? Ze sprawdzonym przepisem Magdy Gessler mamy gwarancję, że pączki wyjdą nam obłędnie smaczne.
Przepis na pączki Magdy Gessler - składniki
Do przygotowania tych łakoci potrzebujemy następujących składników:
- 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g świeżych drożdży
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- 2,5 kg smalcu
- 500 g domowego lukru
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
Pączki Magdy Gessler - przepis
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie podgrzewamy aż składniki zaczną się rozpuszczać - temperatura powinna oscylować w okolicy 35 st. C.
Kolejny krok polega na wsypaniu szklanki mąki, wymieszaniu i odstawieniu naczynia na około 30 minut.
Do drugiego naczynia wkładamy 20 żółtek jaj, 10 całych jaj, cukier, wanilię i sól. Wszystkie składniki podgrzewami równocześnie bardzo dokładnie je mieszając np. za pomocą trzepaczki.
Po upłynięciu 30 minut wracamy do zaczynu drożdżowego. Jeśli podwoił swoją objętość, to wówczas należy wymieszać go z przygotowaną masą jajeczną. Następnie wsypujemy 1,2 kg mąki i wyrabiamy ciasto, aż nabierze ono jednolitej konsystencji. Wówczas dodajemy roztopione masło.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich ruloniki, które kroimy na małe kawałki i na koniec nieco spłaszczamy.
Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy odrobinę nadzienia, zawijamy brzegi i zalepiamy. Z ciasta lepimy kulkę. Tak przygotowane pączki rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Do rondla dodajemy smalec i rozgrzewamy go do temperatury 180 st. C. Do rozgrzanego tłuszczu porcjami dodajemy pączki, obracając je jeden raz podczas obróbki termicznej. Odpowiednio usmażone pączki wyjmujemy z rondelka i wykładamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki trochę wystygną oblewamy je lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.