Te pączki smakują obłędnie. Przepis zdradziła sama Magda Gessler

Już za niecały miesiąc miliony Polaków z uwagi na tłusty czwartek sięgną po pyszne pączki. A gdyby tak w tym roku spróbować przyrządzić te pyszności samemu? Ze sprawdzonym przepisem Magdy Gessler mamy gwarancję, że pączki wyjdą nam obłędnie smaczne.

Jak zrobić idealne pączki?
Jak zrobić idealne pączki?123RF/PICSEL

Przepis na pączki Magdy Gessler - składniki

Do przygotowania tych łakoci potrzebujemy następujących składników:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy

Pączki Magdy Gessler - przepis

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie podgrzewamy aż składniki zaczną się rozpuszczać - temperatura powinna oscylować w okolicy 35 st. C.

Kolejny krok polega na wsypaniu szklanki mąki, wymieszaniu i odstawieniu naczynia na około 30 minut.

Do drugiego naczynia wkładamy 20 żółtek jaj, 10 całych jaj, cukier, wanilię i sól. Wszystkie składniki podgrzewami równocześnie bardzo dokładnie je mieszając np. za pomocą trzepaczki.

Już 8 lutego obchodzić będziemy tłusty czwartek
Już 8 lutego obchodzić będziemy tłusty czwartek123RF/PICSEL

Po upłynięciu 30 minut wracamy do zaczynu drożdżowego. Jeśli podwoił swoją objętość, to wówczas należy wymieszać go z przygotowaną masą jajeczną. Następnie wsypujemy 1,2 kg mąki i wyrabiamy ciasto, aż nabierze ono jednolitej konsystencji. Wówczas dodajemy roztopione masło.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich ruloniki, które kroimy na małe kawałki i na koniec nieco spłaszczamy.

Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy odrobinę nadzienia, zawijamy brzegi i zalepiamy. Z ciasta lepimy kulkę. Tak przygotowane pączki rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

Pączki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek
Pączki to jedna z ulubionych słodkich przekąsekMarek Lasyk East News

Do rondla dodajemy smalec i rozgrzewamy go do temperatury 180 st. C. Do rozgrzanego tłuszczu porcjami dodajemy pączki, obracając je jeden raz podczas obróbki termicznej. Odpowiednio usmażone pączki wyjmujemy z rondelka i wykładamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki trochę wystygną oblewamy je lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.

"Zbliżenia". Jan Englert. O aktorach, premierze filmu, najważniejszych kobietach jego życiaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas