Dodaj odrobinę do ciasta. Pączki długo pozostaną świeże i puszyste
Każdy z łasuchów lubi tłusty czwartek, gdyż mogą do woli pojeść pączków. Co, jeśli szybko tracą swoją świeżość i aromatyczny zapach? Znamy sposób, by słodkości były jadalne przez kilka dni. Wystarczy dodać dwa składniki!
Spis treści:
Tradycja tłustego czwartku 2024
Skąd właściwie pochodzi tradycja tłustego czwartku? To święto ruchome, które w tym roku będzie świętowane 8 lutego. Obyczaj pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. Wytrawne pączki służyły wtedy jako zakąska do wódki. Miały postać wytrawnego ciasta chlebowego i faszerowane były mięsem, słoniną lub skwarkami. Na dworach zwyczaj ten praktykowany był od około XVI wieku. Wtedy też pojawiały się pierwsze słodkie pączki z nadzieniem. Pyszności można przygotować na kilka sposobów. Obowiązkowo trzeba dodać słodkie i kolorowe nadzienie. Najczęściej jest ono wiśniowe, różane czy czekoladowe. Całości dopełnia lukrowa polewa lub cukier puder.
Czytaj również: Intensywny smak w każdym kęsie. Nietypowe pączki, jakich nie znajdziecie w cukierniach
Co zrobić, by pączki zachowały świeżość?
Jeśli będziesz przygotowywać pączki samodzielnie warto zadbać o to, by były puszyste. Trzeba lekko zmodyfikować przepis, aby wypieki nie stały się twarde na kolejny dzień. Wystarczy, że zamiast mleka dodasz trochę jogurtu. Natomiast część mąki zamień na utłuczone i ugotowane ziemniaki. Zamienniki sprawią, że pączki będą pulchniejsze, a także wilgotne. Dzięki temu, że woda nie ucieknie z nich szybko, pozostaną dłużej świeże.
Polecamy również: Idealnie kruche i chrupiące. Chruściki Wachowicz dosłownie rozpływają się w ustach
Przepis na pączki
Przygotowanie sprawi ci wiele przyjemności, potrzebujesz tylko kilku składników:
- 400 gramów mąki pszennej
- dwie łyżki ziemniaków tłuczonych
- 50 gramów świeżych drożdży
- 100 gramów masła (lub margaryny)
- 100 gramów cukru
- cztery żółtka
- jedno jajko
- 230 mililitrów mleka
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- dżem lub powidło
- olej do smażenia (1- 1,5 litrów)
Sposób przygotowania pączków:
- Lekko podgrzane mleko wymieszaj z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki, a także ziemniakami.
- Roztop masło, natomiast jajko, resztę cukru ubij w osobnym naczyniu.
- Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i dodaj zaczyn i masę jajeczną.
- Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w międzyczasie masło. Zostaw na godzinę pod przykryciem.
- Potem rozwałkuj ciasto i zrób z niego krążki szklanką. Na połowę z nich nanieś nadzienie, a drugą częścią zlep w całość. Pączki pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Smaż je na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony. Zostaw do obcieknięcia na ręczniku papierowym.
Przygotuj także: