Dodaj odrobinę do ciasta. Pączki długo pozostaną świeże i puszyste

Każdy z łasuchów lubi tłusty czwartek, gdyż mogą do woli pojeść pączków. Co, jeśli szybko tracą swoją świeżość i aromatyczny zapach? Znamy sposób, by słodkości były jadalne przez kilka dni. Wystarczy dodać dwa składniki!

Nie zapomnij posypać pączków cukrem pudrem lub polać lukrem
Nie zapomnij posypać pączków cukrem pudrem lub polać lukrem123RF/PICSEL

Tradycja tłustego czwartku 2024

Skąd właściwie pochodzi tradycja tłustego czwartku? To święto ruchome, które w tym roku będzie świętowane 8 lutego. Obyczaj pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. Wytrawne pączki służyły wtedy jako zakąska do wódki. Miały postać wytrawnego ciasta chlebowego i faszerowane były mięsem, słoniną lub skwarkami. Na dworach zwyczaj ten praktykowany był od około XVI wieku. Wtedy też pojawiały się pierwsze słodkie pączki z nadzieniem. Pyszności można przygotować na kilka sposobów. Obowiązkowo trzeba dodać słodkie i kolorowe nadzienie. Najczęściej jest ono wiśniowe, różane czy czekoladowe. Całości dopełnia lukrowa polewa lub cukier puder.

Co zrobić, by pączki zachowały świeżość?

Spraw, by pączki były puszyste i pyszne
Spraw, by pączki były puszyste i pyszne123RF/PICSEL

Jeśli będziesz przygotowywać pączki samodzielnie warto zadbać o to, by były puszyste. Trzeba lekko zmodyfikować przepis, aby wypieki nie stały się twarde na kolejny dzień. Wystarczy, że zamiast mleka dodasz trochę jogurtu. Natomiast część mąki zamień na utłuczone i ugotowane ziemniaki. Zamienniki sprawią, że pączki będą pulchniejsze, a także wilgotne. Dzięki temu, że woda nie ucieknie z nich szybko, pozostaną dłużej świeże.

Przepis na pączki

Przygotowanie sprawi ci wiele przyjemności, potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • dwie łyżki ziemniaków tłuczonych
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 100 gramów masła (lub margaryny)
  • 100 gramów cukru
  • cztery żółtka
  • jedno jajko
  • 230 mililitrów mleka
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • dżem lub powidło
  • olej do smażenia (1- 1,5 litrów)

Sposób przygotowania pączków:

  1. Lekko podgrzane mleko wymieszaj z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki, a także ziemniakami.
  2. Roztop masło, natomiast jajko, resztę cukru ubij w osobnym naczyniu.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i dodaj zaczyn i masę jajeczną.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w międzyczasie masło. Zostaw na godzinę pod przykryciem.
  5. Potem rozwałkuj ciasto i zrób z niego krążki szklanką. Na połowę z nich nanieś nadzienie, a drugą częścią zlep w całość. Pączki pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Smaż je na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony. Zostaw do obcieknięcia na ręczniku papierowym.
Przepis na doskonały pudding karmelowyInteria Kulinaria

Przygotuj także: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas