Dodaj odrobinę do ciasta. Pączki długo pozostaną świeże i puszyste

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Nie zapomnij posypać pączków cukrem pudrem lub polać lukrem
Nie zapomnij posypać pączków cukrem pudrem lub polać lukrem123RF/PICSEL

Tradycja tłustego czwartku 2024

Co zrobić, by pączki zachowały świeżość?

Spraw, by pączki były puszyste i pyszne
Spraw, by pączki były puszyste i pyszne123RF/PICSEL

Przepis na pączki

  • 400 gramów mąki pszennej
  • dwie łyżki ziemniaków tłuczonych
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 100 gramów masła (lub margaryny)
  • 100 gramów cukru
  • cztery żółtka
  • jedno jajko
  • 230 mililitrów mleka
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • dżem lub powidło
  • olej do smażenia (1- 1,5 litrów)
  1. Lekko podgrzane mleko wymieszaj z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki, a także ziemniakami.
  2. Roztop masło, natomiast jajko, resztę cukru ubij w osobnym naczyniu.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i dodaj zaczyn i masę jajeczną.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w międzyczasie masło. Zostaw na godzinę pod przykryciem.
  5. Potem rozwałkuj ciasto i zrób z niego krążki szklanką. Na połowę z nich nanieś nadzienie, a drugą częścią zlep w całość. Pączki pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Smaż je na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony. Zostaw do obcieknięcia na ręczniku papierowym.
Przepis na doskonały pudding karmelowyInteria KulinariaInteria Kulinaria