Reklama

Reklama

Jabłeczne różyczki

Oto pomysł na oryginalny deser. Jabłeczne różyczki są piękną dekoracją stołu - na dodatek smakują doskonale.

Składniki na 12 babeczek:


Reklama

Ciasto:

  • 180 g kostki do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko


Masa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu (5 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny


Przygotowanie: ok. 60 minut

1. Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto.

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

3. Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).

4. Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży. Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje