Jabłeczne różyczki
Oto pomysł na oryginalny deser. Jabłeczne różyczki są piękną dekoracją stołu - na dodatek smakują doskonale.
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
- 180 g kostki do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (150 g)
- 2 szklanki mąki (350 g)
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
Masa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu (5 g)
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie: ok. 60 minut
1. Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
3. Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).
4. Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży. Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.