Jabłecznik księżycowy
Kto nie przepada za dżemem w cieście, może zamiast niego wsypać do środka każdego jabłka bakalie: namoczone rodzynki lub uprażone na suchej patelni orzechy.
Składniki na 12 porcji:
- 12 średniej wielkości jabłek
- 12 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- tłuszcz do formy
- listki mięty do dekoracji
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć i nie przekrawając ich, delikatnie wydrążyć środki. W wydrążone miejsca włożyć po łyżce dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka w dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Między nimi powinno zostać trochę wolnego miejsca.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, białka ubite z solą na pianę i cynamon. Wymieszać. Ciastem zalać jabłka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Pokroić tak, żeby w każdej porcji było jedno całe jabłko.
3. Udekorować jabłecznik listkami mięty. Można też posypać cukrem pudrem albo ozdobić małymi różyczkami.