Jabłecznik księżycowy

Kto nie przepada za dżemem w cieście, może zamiast niego wsypać do środka każdego jabłka bakalie: namoczone rodzynki lub uprażone na suchej patelni orzechy.

Jabłecznik księżycowy smakuje doskonale.
Jabłecznik księżycowy smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 12 średniej wielkości jabłek
  • 12 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • tłuszcz do formy
  • listki mięty do dekoracji
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć i nie przekrawając ich, delikatnie wydrążyć środki. W wydrążone miejsca włożyć po łyżce dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka w dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Między nimi powinno zostać trochę wolnego miejsca.

2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, białka ubite z solą na pianę i cynamon. Wymieszać. Ciastem zalać jabłka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Pokroić tak, żeby w każdej porcji było jedno całe jabłko.

3. Udekorować jabłecznik listkami mięty. Można też posypać cukrem pudrem albo ozdobić małymi różyczkami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas