Reklama

Reklama

Jabłecznik księżycowy

Kto nie przepada za dżemem w cieście, może zamiast niego wsypać do środka każdego jabłka bakalie: namoczone rodzynki lub uprażone na suchej patelni orzechy.

Składniki na 12 porcji:


  • 12 średniej wielkości jabłek
  • 12 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • tłuszcz do formy
  • listki mięty do dekoracji
  • szczypta soli

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć i nie przekrawając ich, delikatnie wydrążyć środki. W wydrążone miejsca włożyć po łyżce dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka w dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Między nimi powinno zostać trochę wolnego miejsca.

2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, białka ubite z solą na pianę i cynamon. Wymieszać. Ciastem zalać jabłka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Pokroić tak, żeby w każdej porcji było jedno całe jabłko.

3. Udekorować jabłecznik listkami mięty. Można też posypać cukrem pudrem albo ozdobić małymi różyczkami.

Dowiedz się więcej na temat: jabłecznik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje