Jabłecznik z różami
Bajecznie piękny, idealny na elegancką imprezę.
Składniki:
Ciasto:
●2 szklanki mąki
●1/2 szklanki cukru pudru
●200 g zimnego masła
●3 żółtka
●1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem:
●300 g twarogu zmielonego (takiego, jak na sernik)
●2 jajka
●łyżeczka ekstraktu z wanilii
●ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch:
●6 jabłek
●sok z cytryny
●cynamon
●łyżka stopionego masła
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj, wyłóż dno oraz boki okrągłej formy (o średnicy ok. 26 cm). Podpiecz na złoto w 180°C i ostudź.
2. Składniki kremu utrzyj na gładko. Jabłka pokrój obieraczką (czyli nie usuwając skórki obierz je w pasy razem z miąższem). Skrop sokiem z cytryny. Na ciasto wyłóż krem. Na nim ułóż różyczki z pasków jabłek. Polej je stopionym masłem, oprósz cynamonem. Piecz ok. 20 min w 180°C (aż jabłuszka się nieco przypieką, a masa zezłoci).