Jabłecznik z różami

Bajecznie piękny, idealny na elegancką imprezę.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●2 szklanki mąki

●1/2 szklanki cukru pudru

●200 g zimnego masła

●3 żółtka

●1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem:

●300 g twarogu zmielonego (takiego, jak na sernik)

●2 jajka

●łyżeczka ekstraktu z wanilii

●ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Na wierzch:

●6 jabłek

●sok z cytryny

●cynamon

●łyżka stopionego masła

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj, wyłóż dno oraz boki okrągłej formy (o średnicy ok. 26 cm). Podpiecz na złoto w 180°C i ostudź.

2. Składniki kremu utrzyj na gładko. Jabłka pokrój obieraczką (czyli nie usuwając skórki obierz je w pasy razem z miąższem). Skrop sokiem z cytryny. Na ciasto wyłóż krem. Na nim ułóż różyczki z pasków jabłek. Polej je stopionym masłem, oprósz cynamonem. Piecz ok. 20 min w 180°C (aż jabłuszka się nieco przypieką, a masa zezłoci).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje