Jabłeczniki dla dbających o linię
Sposobów przygotowania tego wypieku jest mnóstwo! Jabłka mogą być otulone kruchym ciastem, ukryte pod kruszonką albo zawinięte w ciasto strudlowe. Prezentujemy przepisy, które łączy jedno - pomogą zadbać o linię!
Krucha tarta z kratką
Sposób przygotowania
Dołóż jogurt i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj 1/2 szkl. ksylitolu i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj ok. 30 minut. 2.Formę (śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Herbatniki pokrusz. Jabłka obierz, wytnij środki, miąższ pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, połącz z resztą ksylitolu i okruszkami. 3.Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłkowe nadzienie. Rozwałkuj resztę ciasta. Placek potnij na szerokie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piecz 40-45 minut.
Placek z kruszonką
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj skórkę z cytryny, masło, jajka, śmietanę i ksylitol. Zagnieć. Ciasto rozdziel. Blachę (35 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta.
2. Jabłka wymieszaj z cukrem waniliowym i rozsmaruj na spodzie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Kruszonka: płatki migdałowe pokrusz, dodaj pozostałe składniki, zagnieć. Posyp kruszonką wierzch placka. Piecz 45 minut w 190 st.