Reklama

Reklama

Jabłeczniki dla dbających o linię

Sposobów przygotowania tego wypieku jest mnóstwo! Jabłka mogą być otulone kruchym ciastem, ukryte pod kruszonką albo zawinięte w ciasto strudlowe. Prezentujemy przepisy, które łączy jedno - pomogą zadbać o linię!

Krucha tarta z kratką

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 10 dag masła
  • po 1 szkl. jogurtu i ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1 kg jabłek, sok z 1 cytryny,
  • 2-3 herbatniki
  • 1 jajko do posmarowania
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

Dołóż jogurt i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj 1/2 szkl. ksylitolu i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj ok. 30 minut. 2.Formę (śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Herbatniki pokrusz. Jabłka obierz, wytnij środki, miąższ pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, połącz z resztą ksylitolu i okruszkami. 3.Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłkowe nadzienie. Rozwałkuj resztę ciasta. Placek potnij na szerokie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piecz 40-45 minut.  

Reklama

Placek z kruszonką

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła light
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 słoik (1 l) prażonych jabłek

Składniki

  • 1/2 kostki masła light
  • po 6 łyżek ksylitolu i mąki
  • 10 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj skórkę z cytryny, masło, jajka, śmietanę i ksylitol. Zagnieć. Ciasto rozdziel. Blachę (35 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta.

2. Jabłka wymieszaj z cukrem waniliowym i rozsmaruj na spodzie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Kruszonka: płatki migdałowe pokrusz, dodaj pozostałe składniki, zagnieć. Posyp kruszonką wierzch placka. Piecz 45 minut w 190 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy