Jabłeczniki dla dbających o linię
Sposobów przygotowania tego wypieku jest mnóstwo! Jabłka mogą być otulone kruchym ciastem, ukryte pod kruszonką albo zawinięte w ciasto strudlowe. Prezentujemy przepisy, które łączy jedno - pomogą zadbać o linię!

Krucha tarta z kratką
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 10 dag masła
- po 1 szkl. jogurtu i ksylitolu
- 2 żółtka
- 1 kg jabłek, sok z 1 cytryny,
- 2-3 herbatniki
- 1 jajko do posmarowania
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
Dołóż jogurt i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj 1/2 szkl. ksylitolu i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj ok. 30 minut. 2.Formę (śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Herbatniki pokrusz. Jabłka obierz, wytnij środki, miąższ pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, połącz z resztą ksylitolu i okruszkami. 3.Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłkowe nadzienie. Rozwałkuj resztę ciasta. Placek potnij na szerokie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piecz 40-45 minut.

Placek z kruszonką
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła light
- 1/2 szkl. ksylitolu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 cukry waniliowe,
- 1 słoik (1 l) prażonych jabłek
- 1/2 kostki masła light
- po 6 łyżek ksylitolu i mąki
- 10 dag płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj skórkę z cytryny, masło, jajka, śmietanę i ksylitol. Zagnieć. Ciasto rozdziel. Blachę (35 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta.2. Jabłka wymieszaj z cukrem waniliowym i rozsmaruj na spodzie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Kruszonka: płatki migdałowe pokrusz, dodaj pozostałe składniki, zagnieć. Posyp kruszonką wierzch placka. Piecz 45 minut w 190 st.