Reklama

Reklama

Jabłeczniki dla dbających o linię

Sposobów przygotowania tego wypieku jest mnóstwo! Jabłka mogą być otulone kruchym ciastem, ukryte pod kruszonką albo zawinięte w ciasto strudlowe. Prezentujemy przepisy, które łączy jedno - pomogą zadbać o linię!

Krucha tarta z kratką

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 10 dag masła
  • po 1 szkl. jogurtu i ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1 kg jabłek, sok z 1 cytryny,
  • 2-3 herbatniki
  • 1 jajko do posmarowania
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

Dołóż jogurt i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj 1/2 szkl. ksylitolu i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj ok. 30 minut. 2.Formę (śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Herbatniki pokrusz. Jabłka obierz, wytnij środki, miąższ pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, połącz z resztą ksylitolu i okruszkami. 3.Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłkowe nadzienie. Rozwałkuj resztę ciasta. Placek potnij na szerokie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piecz 40-45 minut.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje