Jabłka, ach, jabłka...
Jesień pachnie jabłkami. Tradycyjnie, lubimy je w szarlotce i słodkich deserach. a przecież jabłka doskonale komponują się także z warzywami. Może warto spróbować nowych smaków?
Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów. Dzięki sporej zawartości błonnika, jabłka usprawniają pracę jelit.
Naukowcy udowodnili też, że jabłka mogą chronić mózg przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Jest w jabłkach także sporo minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka dostarczają w 100 gramach około 52 kalorii (kcal), które to pochodzą głównie z węglowodanów.
Ciekawym pomysłem na jesienny podwieczorek mogą być poduszeczki z ciasta francuskiego z serowo-jabłkowym nadzieniem. Dodatek przypraw zaostrzy ich smak.
Do przygotowania przekąski potrzebujemy: żółtej cebuli, jabłka, 120 g sera brie, łyżki oliwy z oliwek, łyżki miodu, 2 opakowań ciasta francuskiego, szczypty nasion kopru włoskiego, 3 gałązek świeżego tymianku, żółtka, pieprzu.
Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Obieramy i kroimy cebulę. Podsmażamy ją na gorącej patelni z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Gdy cebula odrobinę się zezłoci, dodajemy miód, mieszamy. Niech karmelizuje się przez 3-4 minuty. Odkładamy na bok. Obieramy i drobno kroimy jabłko. Ser brie kroimy na sześć kawałków, odkładamy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy na środku lewej połowy każdego prostokąta trochę karmelizowanej cebuli, następnie trochę pokrojonego jabłka i na koniec brie. Posypujemy nasionami kopru włoskiego i igiełkami tymianku.
Sklejamy poduszeczki składając prawą stronę każdego prostokąta po lewej stronie. Widelcem dobrze dociskamy krawędzie, tworząc tez ozdobny wzorek. Smarujemy żółtkiem, posypujemy solą, pieprzem i pozostałym tymiankiem. Pieczemy 15 minut. Upieczone na złoto poduszeczki z jabłkami i serem podajemy na ciepło.