Jabłka do mięs
Świetnie komponują się z gorącymi potrawami z drobiu.
Jabłka ilość wg. uznania
Zalewa:
- 1 l wody,
- 35-40 dag cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pełna ('czubata') łyżeczka kwasku cytrynowego lub 3 łyżki octu 10 proc.
Przyprawy na 1 słoik 0,5 l.:
- 1 goździk,
- 2 ziarenka pieprzu czarnego,
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie: Jędrne, zdrowe jabłka umyć, pokroić w ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Nie obierać - jabłka powinny być ze skórką. Jeżeli mamy pewność, że jabłka są zdrowe, to do każdego słoika możemy dać jedno jabłko w całości. Będzie doskonałą dekoracją półmiska z mięsem. Jabłka poukładać w słoikach, dodać przyprawy. Z podanych proporcji ugotować zalewę i zalać nią owoce. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w temp.od 85 - 90 st. C przez ok 20-25min.
Tak przyrządzone jabłka w słodkiej marynacie są doskonałym dodatkiem do różnych przekąsek mięsnych. Świetnie komponują się z gorącymi potrawami z drobiu. W czasie pieczenia mięsa z drobiu możemy podlać mięso kilkoma łyżkami takiej marynaty. Podniesie to jego smak a słodka marynata pomoże nam uzyskać śliczną złotą skórkę.