Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

propozycja podanie z lodami
propozycja podanie z lodami123RF/PICSEL

Baron wspomina jabłka pod kruszonką, przygotowywane w restauracji w Szkocji, gdzie pracował. Deser nie był zbyt udany, gdyż wychodziła "ciepła ciapa". Ten przepis Baron zmodyfikował, by deser wyszedł chrupiący, ale też trochę... ostrzejsze, niż byśmy się spodziewali. Takie jabłka je się od razu po przygotowaniu, radzi kucharz.

Do przygotowania jabłek pod kruszonką potrzebujemy: 

Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Nie rozdrabniamy za bardzo, lepiej, niech kruszonka ma grudki. Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń wkładamy jabłka. Zalewamy maślanką. Można posłodzić, radzi kucharz. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 15 minut.
Książka "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" ukazała się nakładem wydawnictwa Dwie Siostry

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas