Jabłka z masłem orzechowym
Masło orzechowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Niestety, te sklepowe często zawierają dodatki niezdrowych tłuszczów, dlatego najlepiej przygotować je samodzielnie. Okazuje się, że to dziecinnie proste!

Składniki
- 2 duże jabłka
- 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- cukierki czekoladowe
- płatki migdałowe
30 min
5 porcji
Sposób przygotowania:
1. Wsyp orzechy ziemne i łyżkę cukru pudru do pojemnika i miksuj tak długo, aż zacznie się z nich oddzielać tłuszcz i powstanie gęsty krem.
2. Jabłka umyj i pokrój na duże plastry, usuwając z nich gniazda nasienne. Ułóż plastry na talerzu jeden obok drugiego.
3. Każdy plaster posmaruj masłem orzechowym.
4. Ułóż na nim orzechy, cukierki czekoladowe, posyp płatkami migdałowymi. Podawaj od razu.