Jabłka z masłem orzechowym

Masło orzechowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Niestety, te sklepowe często zawierają dodatki niezdrowych tłuszczów, dlatego najlepiej przygotować je samodzielnie. Okazuje się, że to dziecinnie proste!

Jabłka z masłem orzechowym
Jabłka z masłem orzechowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • cukierki czekoladowe
  • płatki migdałowe
30 min
5 porcji

Sposób przygotowania:

1. Wsyp orzechy ziemne i łyżkę cukru pudru do pojemnika i miksuj tak długo, aż zacznie się z nich oddzielać tłuszcz i powstanie gęsty krem.

2. Jabłka umyj i pokrój na duże plastry, usuwając z nich gniazda nasienne. Ułóż plastry na talerzu jeden obok drugiego.

3. Każdy plaster posmaruj masłem orzechowym.

4. Ułóż na nim orzechy, cukierki czekoladowe, posyp płatkami migdałowymi. Podawaj od razu.