Jabłkowa tarta
Zamiast szarlotki.
Składniki:
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki, sól
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jabłka
- cynamon, kandyzowana skórka cytrynowa, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło (lub margarynę) posiekaj z żółtkami. Dodaj mąkę przesianą ze szczyptą soli, cukier kryształ i cukier waniliowy. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka umyj starannie, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój każdą połówkę w grubsze plasterki. 3Formę na tartę wylep schłodzonym kruchym ciastem. Na wierzchu dekoracyjnie rozkładaj plasterki jabłek (skórką do góry), tak by tworzyły rozetę. Całość posyp 2-3 łyżkami kandyzowanej skórki cytrynowej oraz łyżeczką cynamonu. 4Formę wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, lekko przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wybierz owoce
Na tartę jabłeczną lub szarlotkę najlepsze są kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany owoców. Planując pieczenie ciasta z jabłkami, poszukaj więc na straganie aromatycznych i lekko cierpkich antonówek lub szarej renety. Jeśli ich nie znajdziesz, możesz kupić nieco słodszą odmianę, np.: jonagold, gloster, spartan.