Jabłkowe racuchy z dżemem
Na śniadanie w sam raz!

Składniki
- 2 kopiaste łyżeczki dżemu np. Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 małe, kwaśne jabłka
- 1/4 łyżeczki sody
- dodatkowo
- 6-8 łyżek dżemu np. Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
- łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem i od razu podajemy.