Jabłkowe róże w piance
Pyszny, lekki deser.

Składniki
- ciasto
- 15 dag mąki krupczatki
- 10 dag zmielonych migdałów
- 5 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól
- budyń
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- róże
- 5-6 małych jabłek
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki gładkiego dżemu, np. morelowego
- ew. cynamon do posypania
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę wymieszaj z migdałami. Dodaj cukry i szczyptę soli. Zagnieć z mocno schłodzonym masłem, jajkiem i śmietaną. Rozwałkuj na kształt foremki i wyłóż ją plackiem. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj 30 minut. Piecz w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. 2. Budyń: w 1/2 szkl. mleka rozmieszaj obie mąki, cukier i esencję. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z ognia, powoli i stale mieszając, wlej mleko z dodatkami. Gotuj, wciąż mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem do przestudzenia. 3. Jabłka na róże umyj. Trzy przekrój na połówki, wydrąż środki. Pozostałe przetnij na pół, pokrój na cienkie cząstki. Wydrążone owoce napełnij cząstkami jabłek, skrop sokiem z cytryny, posmaruj dżemem. Na cieście ułóż róże z jabłek. Między nie wlej budyń. Piecz 15-20 minut w 180 st. C. Ew. oprósz cynamonem.