Jackfruit: Bomba witaminowa o leczniczych właściwościach
Jackfruit to gigantyczny owoc rosnący w tropikalnych lasach Azji. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym staje się coraz bardziej popularny na całym świecie. Jest witaminową bombą, która wspiera układ krążenia, pozytywnie wpływa na trawienie, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu nowotworów. Jego mięsista struktura sprawia, że odpowiednio przyrządzony może stanowić zamiennik mięsa i dostarczać weganom wartościowych składników odżywczych. Co zawiera jackfruit, jak wpływa na zdrowie, gdzie go kupić i w jaki sposób spożywać?
Czym są jackfruity?
Jackfruit to owoc indyjskiego drzewa – chlebowca różnolistnego. Rośnie na obszarach deszczowych i tropikalnych, występuje także w Bangladeszu, Birmie, Tajlandii i Sri Lance. Chlebowiec jest uprawiany nie tylko ze względu na owoce, ale także drewno, które przypomina drogi mahoń. Jackfruity to potężne owalne owoce osiągające nawet metr długości i 50 kg wagi. Cechują się twardą, trudną do rozłupania skórą, porośniętą miękkimi kolcami. Niedojrzałe mają zielony kolor, a ich spożywanie w surowej postaci może zakończyć się kłopotami trawiennymi. Najcenniejsze i najzdrowsze są dojrzałe żółto-brązowe jackfruity. Jadalna część to kleisty miąższ owocu, który w smaku przypomina połączenie banana i ananasa, oraz pestka.
Właściwości zdrowotne jackfruita
Jackfruit to bardzo kaloryczny owoc (94 kalorie w 100 g), który jest też jednak bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i innych substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Zawarta w nim bardzo duża ilość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a witaminy z grupy B mają zbawienny wpływ na układ nerwowy – pomagają zwalczyć stres i uczucie zmęczenia, poprawiają samopoczucie i dodają sił witalnych. Gigantyczny owoc zawiera także wapń, żelazo, potas, magnez, mangan i cynk. Dzięki temu reguluje ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Spożywanie ekstraktu owocu przed posiłkiem pozwala zmniejszyć poziom glukozy po jego spożyciu. Jackfruit zapobiega także anemii i osteoporozie. Zawarty w nim błonnik reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm. Dlatego niewielkie ilości owocu są polecane także osobom na diecie.
Substancje znajdujące się w jackfruicie (m.in. flawonoidy, antyoksydanty, karotenoidy) wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe i antynowotworowe. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami, zapobiegając tym samym tworzeniu się nowotworów.
Jak jeść jackfruita i do czego go dodawać?
Dojrzałego jackfruita najlepiej jeść na surowo, jego kawałki można dodawać do sałatek owocowych, lodów, galaretek i innych deserów. W Indiach jest najczęściej spożywany w połączeniu z bananem, miodem i startym kokosem. Owoc chlebowca nadaje się także do gotowania, suszenia i kandyzowania. Dodaje aromatu potrawom mięsnym i rybnym. Prażone i suszone pestki jackfruita także będą smaczną i zdrową przekąską.
Niedojrzały owoc chlebowca ma bardziej mięsistą konsystencję. Do spożycia nadaje się tylko po ugotowaniu lub upieczeniu. Umiejętnie przyrządzony i doprawiony w smaku i konsystencji przypomina mięso i jest świetną potrawą dla wegan.Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na bardzo niską zawartość białka nie może być podstawą diety. W związku ze sporą kalorycznością jackfruita nie powinno się jeść w dużych ilościach.
Cena owocu chlebowca może sięgać nawet kilkudziesięciu złotych za kilogram. Jackfruit jest raczej trudno dostępny w polskich sklepach. Można go znaleźć w dużych sieciach spożywczych, na targach i w orientalnych sklepach z owocami.