Jaglaki po toskańsku
Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz.
Składniki na 3-4 porcje:
Kluski:
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej
- po 1 szkl. mąki jaglanej i ziemniaczanej
- 20 dag tłustego białego twarogu
- 3,5-4 szkl. wody
- szczypta kurkumy i mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Gulasz warzywny:
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1-2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 dag startego żółtego sera
- olej
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Zagotuj 3 szkl. wody i wsyp kaszę. Zamieszaj, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 20 minut. Kaszę dobrze osącz.
2. Zimną kaszę zmiksuj z twarogiem na gładką masę. Wsyp obie mąki i przyprawy. Zagnieć gładkie ciasto. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą lekko spłaszcz. Zagotuj wodę i wrzucaj po kilkanaście kluseczek. Gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na wierzch.
3. Cukinię, cebulę, pomidory i czosnek obierz, podduś na oleju, większe kawałki warzyw rozgnieć widelcem. Jaglaki wymieszaj z koncentratem pomidorowym, polej gulaszem, posyp serem. Na koniec udekoruj listkami bazylii.
Pod pierzynką:
Jaglaki można posypać grubszą warstwą sera i zapiekać, aż się rozpuści i apetycznie zrumieni.