Jaglana szarlotka

Na tę szarlotkę można zaprosić nawet największego jaglanego sceptyka.

Jaglana szarlotka
Jaglana szarlotkaINTERIA.PL

Jeżeli w trakcie Jaglanego Detoksu zaskoczą was goście lub wypadną urodziny najbliższych, nie będziecie już mieli kłopotu, co podać!

Składniki na tortownicę średnicy 24 cm

1½ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
¹⁄³ szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej
¹⁄³ szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno|
¹⁄³ szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej

Do musu jabłkowego

2 kg słodko-kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
¹⁄³ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
½ szklanki suszonej żurawiny
8-10 daktyli

Na wierzch

½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki płatków migdałowych
płatki róży do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni wraz z żurawiną, szczyptą cynamonu oraz kardamonu, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Odparuj mus, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.

Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj łyżkę sezamu, trochę roślinnego mleka lub wody oraz olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając na brzegach.

Zapiekaj około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na wierzchu mus jabłkowy. Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika na około 35 minut, a potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.

Moja rada

Okładka książki "Jaglany Detoks"
Okładka książki "Jaglany Detoks"INTERIA.PL

Jaglana szarlotka jest doskonałym pomysłem na detoks party oraz na pierwsze dni po zakończeniu diety oczyszczającej - szczególnie, kiedy poczujecie chęć na słodkie grzeszki. Ta kombinacja ma doskonałe działanie nawilżające. Jeżeli dodacie kardamon i mąkę kasztanową, smak będzie obłędny!

Zaufajcie i czym prędzej przygotujcie ten wyjątkowy deser. Teraz, kiedy macie już świadomość, dlaczego warto szukać pomysłów na zdrową kuchnię, musicie ten przepis dobrze zapamiętać i przygotowywać szarlotkę nawet jako urodzinowy torcik na jaglany kinderbal dla swoich dzieci!

***

Przepis pochodzi z książki pt: "Jaglany Detoks". Dzięki niej książce poprawisz jakość swojego życia, oczyścisz umysł, odnajdziesz wewnętrzny spokój, odbędziesz podróż w głąb siebie - znajdziesz to, co najważniejsze. Miłość.

W książce oprócz porad zdrowotnych, opisu diety oraz planu działania znajdziesz również przepisy na potrawy z kaszy jaglanej. Nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoich bliskich!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas