Jaglane pyszności
To idealna propozycja, by przekonać dzieci do jedzenia kaszy jaglanej.
Ugotuj dorsza na parze (około 5 minut). Ostudź, sprawdź, czy nie ma ości. Kaszę przepłucz na sicie. Włóż do garnka i wlej 2/3 szklanki wody lub bulionu. Dodaj odrobinę soli i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odparuj i ostudź. Na patelni, na łyżce masła lub oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Ostudzoną rybę, kaszę, cebulę zmiel w maszynce do mięsa. Można też rozdrobnić składniki w blenderze. Dodaj koperek, jajko i wymieszaj. Uformuj cztery kotlety. Obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż kotleciki na złoto po około 5 minut z każdej strony.