Reklama

​Jagnięcina z warzywami

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4 porcje.

Składniki

  • 2 combry z kością
  • oliwa
  • szczypta soli

Składniki na aromatyczną mieszankę przypraw

  • 0,5 -1,5 łyżki musztardy dijon
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • garść mięty
  • garść rozmarynu
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Składniki - warzywa

  • 5-6 korzeni pasternaku
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • pół buraka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na aromatyczną mieszankę przypraw zmiksuj w blenderze.

Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy. Posól combry i smaż na oliwie.

Obierz warzywa. Pasternak i marchewki pokrój na plastry. Posiekaj cebulę i burak, ząbki czosnku przekrój na pół. Piecz warzywa w piekarniku przez ok. 30-40 minut.

Posmaruj mięso mieszanką, dodaj do warzyw i piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut. (Całkowity czas pieczenia warzyw to prawie 60 minut). Podawaj comber z warzywami.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama


INTERIA/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy