Jagnięcina z warzywami
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4 porcje.

Składniki
- 2 combry z kością
- oliwa
- szczypta soli
Składniki
na aromatyczną mieszankę przypraw
- 0,5 -1,5 łyżki musztardy dijon
- 1-2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- garść mięty
- garść rozmarynu
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Składniki
- warzywa
- 5-6 korzeni pasternaku
- 5 marchewek
- 4 cebule
- pół buraka
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na aromatyczną mieszankę przypraw zmiksuj w blenderze.
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy. Posól combry i smaż na oliwie.
Obierz warzywa. Pasternak i marchewki pokrój na plastry. Posiekaj cebulę i burak, ząbki czosnku przekrój na pół. Piecz warzywa w piekarniku przez ok. 30-40 minut.
Posmaruj mięso mieszanką, dodaj do warzyw i piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut. (Całkowity czas pieczenia warzyw to prawie 60 minut). Podawaj comber z warzywami.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.