Jagoda – naturalna kapsułka zdrowia dziecka
Jagody są od zawsze symbolem zdrowia najmłodszych. Najlepiej sięgać po te wyjątkowe owoce w pierwszym miesiącu wakacji.
Lipiec rozpieszcza nas tyloma darami natury, że momentami trudno zdecydować, co będzie dla nas najbardziej wartościowe. Nawet rozkochani z środkach farmaceutycznych podpowiadają podawanie jagód dzieciom jako prewencję, a także leczenia tak wstydliwych przypadłości jak glisty i owsiki.
Dawno temu, gdy nie znano jeszcze antybiotyków, jagodami leczono tak poważne choroby jak tyfus, gronkowiec, polio i wszelkie zakażenia. Medycyna ludowa nadała im szczególne miejsce w hierarchii roślin leczniczych. Współczesna medycyna również korzysta z ich mocy. Wyciągi zarówno z owoców, jak i z liści są ważną składową wielu leków.
Jagoda nazywana jest często leśną insuliną, bo jest owocem przyjaznym diabetykom. Chętnie polecają ją okuliści, wzmacnia bowiem siatkówkę. To kolejny powód, aby była obecna w diecie dziecka.
Spożywanie jagód poprawia komfort widzenia i wzmacnia oczy na przykład podczas wielogodzinnego czytania czy pracy przy komputerze. Żal, że sezon na te owoce jest tak krótki.
Jak je utrwalić i zachować zarówno smak, jak i wartości prozdrowotne? Rekomenduję mrożenie, zawsze oszczędzimy więcej dobroczynnych właściwości niż w trakcie obróbki termicznej, choć trudno odmówić sobie radości picia soku czy jedzenia jagodowych przetworów. Dbając o zdrowie przypilnujmy aby nie dodawać do nich cukru, przynajmniej w nadmiarze.
Świat idealny być nie może, my też nie musimy, ale ważne jest, by być świadomym. Niewiedza bowiem nie chroni, ani zdrowia, ani portfela.
Dla małych brzuszków
Już u najmłodszych jagody i sok z jagód sprawdzają się przy kłopotach z biegunkami. Zawarte w owocach garbniki wyciszają przewód pokarmowy, uszczelniając błony śluzowe i wyrównują perystaltykę jelit. Jagodom przypisywane jest również działanie uspokajające i przeciwbólowe, co trakcie nieżytu jelitowego ma niebanalne znaczenie zarówno dla dziecka, jak i rodzica.
Od września sok z jagód może być naturalnym wsparciem w leczeniu infekcji układu oddechowego, łagodzi kaszel, działa przeciwzapalnie. Wciąż za mało mówi się o antyanemicznych właściwościach czarnych jagód. Mają one w swoim składzie specyficzny przeciwutleniacz - mirtylinę, który dba o elastyczność naczyń krwionośnych, a we współpracy z żelazem ma zdolność produkowania czerwonych krwinek.
Powodów merytorycznych do sięgania po jagody jest bez liku. Ich smak ma też niebanalne znaczenie, dzieci często traktują jedzenie ich jako niepowtarzalną zabawę, w końcu jagody zostawiają wyraźne ślady. Ważne, aby te leśne owoce porządnie umyć przed podaniem . W przeciwnym razie zamiast korzyści możemy przysporzyć sobie i dziecku więcej bólu i nieprzyjemności.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM s’MAK na życie