Jagodowiec makowy

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki - spód

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • po 1/2 szkl. mleka i cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła

Składniki - nadzienie

  • 1 słoik (ok. 30 dag) masy jagodowej do ciasta albo dżemu z jagód
  • 1 mała puszka gotowej masy makowej
  • 4 łyżki likieru migdałowego

Składniki - kruszonka

  • 1/3 kostki masła
  • po 2/3 szkl. mąki pszennej i cukru

Sposób przygtowania

1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło stop, mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki i letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

2. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, dodaj resztę cukru. Jeśli chcesz, wsyp także 1 torebkę cukru waniliowego albo trochę skórki startej z cytryny. Wbij jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej stopione masło. Ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 

3. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż ją do lodówki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 45 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje