Jagodowiec makowy
Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne
Sposób przygtowania
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło stop, mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki i letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, dodaj resztę cukru. Jeśli chcesz, wsyp także 1 torebkę cukru waniliowego albo trochę skórki startej z cytryny. Wbij jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej stopione masło. Ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż ją do lodówki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 45 minut.