Jagodowy zawrót głowy! Przepisy na sezonowe słodkości
Sezon na te soczyste, ciemnofioletowe owoce w pełni! Jagód nie sposób nie lubić. To smak lata, dzieciństwa i... samo zdrowie. Co przyrządzić z tych pysznych darów lasu? Oto kilka tradycyjnych, prostych przepisów, które zawsze się udają!
Ciasto jagodowe
Udanym kulinarnym wypiekom często sprzyja prostota. To łatwe w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. I nigdy nie rozczarowuje smakiem.
Składniki: 3 szklanki mąki, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany, 0,5 kg jagód.
Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i śmietanę. Całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy połowę ciasta, a na nie wykładamy na jagody. Resztę ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki jagodowo-cytrynowe
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka brązowego cukru, 1/3 szklanki cukru pudru (do posypania muffinek), 2 jajka, płaska łyżeczka sody, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju słonecznikowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, szklanka jagód.
Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą rozbełtane jajka, olej, jogurt i sok z cytryny. Następnie dodajemy cukier i znów dokładnie mieszamy. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki (wypełniamy około połowę każdej foremki). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.
Malwina Zaborowska
Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej na dania z jagodami znajdziesz tu!