Jagodowy zawrót głowy! Przepisy na sezonowe słodkości

Sezon na te soczyste, ciemnofioletowe owoce w pełni! Jagód nie sposób nie lubić. To smak lata, dzieciństwa i... samo zdrowie. Co przyrządzić z tych pysznych darów lasu? Oto kilka tradycyjnych, prostych przepisów, które zawsze się udają!

Ciasto jagodowe, fot. Malwina Zaborowska
Ciasto jagodowe, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Ciasto jagodowe

Udanym kulinarnym wypiekom często sprzyja prostota. To łatwe w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. I nigdy nie rozczarowuje smakiem.

Składniki: 3 szklanki mąki, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany, 0,5 kg jagód.

Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i śmietanę. Całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy połowę ciasta, a na nie wykładamy na jagody. Resztę ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinki jagodowo-cytrynowe

Muffinki jagodowo-cytrynowe, fot. Malwina Zaborowska
Muffinki jagodowo-cytrynowe, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka brązowego cukru, 1/3 szklanki cukru pudru (do posypania muffinek), 2 jajka, płaska łyżeczka sody, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju słonecznikowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, szklanka jagód.

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą rozbełtane jajka, olej, jogurt i sok z cytryny. Następnie dodajemy cukier i znów dokładnie mieszamy. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki (wypełniamy około połowę każdej foremki). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas