Jagody acai: Chronią serce, spalają tłuszcz i hamują starzenie

Jagody acai wyglądem przypominają borówkę, w smaku najbardziej zbliżone są do jeżyny, a pod względem właściwości zdrowotnych znacznie przewyższają czerwone winogrona i żurawinę. W końcu nie bez przyczyny zyskały miano "cudownych owoców" z Amazonii. W czym tkwi ich moc? Zawarte w nich przeciwutleniacze i składniki odżywcze sprawiają, że fenomenalnie wpływają na serce i chronią przed chorobami, stymulują układ immunologiczny, dodają energii, niwelują skutki chronicznego zmęczenia oraz hamują rozwój komórek rakowych. Nie wspominając już o tym, że zapewniają na długo uczucie sytości, usprawniają procesy metaboliczne i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym wspierają efektywne odchudzanie. Przyjrzyjmy się jagodom acai nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

Jagody acai
Jagody acai ©123RF/PICSEL
Przepis na chłodnik jagodowy z mascarponeInteria Kulinaria

Jagody acai: Co nieco o owocu

Jagody acai
©123RF/PICSEL

Jagody acai rosną naturalnie w lasach Ameryki Południowej. Uznanie i zastosowanie w medycynie naturalnej zdobyły już przed wiekami. Mieszkańcy dorzecza Amazonii wykorzystywali je do leczenia chorób i nieżytów układu pokarmowego, a zwłaszcza wrzodów i biegunek. Dzięki nim skutecznie też pozbywali się pasożytów z organizmu i hamowali krwotoki. Przeprowadzone w kolejnych latach badania naukowe potwierdziły, że jagody acai w pełni zasługują na miano "cudownych owoców", gdyż wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasz organizm.

Jagody acai: Co zawierają?

Nietuzinkowe właściwości lecznicze jagody acai zawdzięczają bogactwu składników odżywczych. Najcenniejsze z nich to przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, cyanidin-3-glukozyd czy kwas ferulowy, które hamują rozwój wolnych rodników i tym samym zapobiegają rozwojowi nowotworów. Znajdziemy w nim także solidne pokłady witamin - E, C, B1, B2, B3 oraz białka, cennych pierwiastków, takich jak fosfor, wapń, potas czy kwasów omega-6 i omega-9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Fenomenalnie działają na serce

Jagody acai
©123RF/PICSEL

Jagody acai fenomenalnie wpływają na serce, stymulują proces krążenia krwi, rozluźniają naczynia krwionośne i tym samym zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Zawarte w nich antocyjany obniżają poziom złego cholesterolu i minimalizują ryzyko rozwoju miażdżycy czy choroby wieńcowej. Dietetycy zalecają szczególnie picie soku z jagód acai, który przypomina w smaku czerwone wino. Niski indeks glikemiczny sprawia, że po te apetyczne owoce mogą też śmiało sięgać diabetycy.

Przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej

Jagody acai reprezentują grono naturalnych termogeników, czyli zwiększają temperaturę ciała wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej. Ponadto stymulują procesy metaboliczne i skuteczną detoksykację organizmu, a tym samym umożliwiają efektywne odchudzanie. Zawarty w nich błonnik pochodzenia roślinnego przede wszystkim zapewnia uczucie sytości i pomaga zwalczyć nawyk ciągłego podjadania, a ponadto usprawnia procesy trawienne i umożliwia pozbycie się z organizmu wszelkich zbędnych produktów przemiany materii.

Naturalny energetyk

Jagody acai
©123RF/PICSEL

Jagody acai nie tylko fantastycznie odbudowują i wzmacniają naszą odporność, ale też uchodzą za naturalny energetyk. Niwelują skutki nadmiernego stresu, czy wyczerpania i pomagają osiągnąć psychiczną równowagę. Zalecane są zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy.

Skuteczny kosmetyk

"Cudowne owoce" Amazonii" nie bez powodu znajdują się w składzie różnego rodzaju kremów, maseczek czy peelingów i są wysoko cenione przez producentów kosmetyków. Zawarte w nich przeciwutleniacze hamują działalność wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się organizmu, a fitosterole zabezpieczają przed ubytkiem kolagenu i tym samym chronią tkankę łączną.

Jagody acai: Gdzie kupić?

Jagody acai obok rozlicznych właściwości zdrowotnych posiadają jedną kluczową wadę: bardzo szybko się psują i nie nadają się do transportu. W Polsce można je kupić jedynie w postaci soku lub suplementów diety. W sklepach ze zdrową żywnością czy tych internetowych dostępne są zarówno wyroby będące wyłącznie wyciągiem z owoców acai, jak i te, które wzbogacone są o dodatkowe składniki.

Uwaga, czasami jagody acai mogą wywołać reakcje niepożądane i powodować powstanie wysypki na skórze oraz trudności w oddychaniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas