Jagody! Dobrze, że są!

Sezon na nie trwa krótko. Ale można je przerobić na konfitury, dżemy lub zamrozić. Będą miłym wspomnieniem lata...

article cover
© Panthermedia

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 25 dag mąki; 8 dag masła;:łyżka cukru pudru; 3 łyżki wody Krem: 25 dag twarogu; 10 dag gęstej kwaśnej śmietany; 10 dag cukru pudru; skórka starta z 1 cytryny; ok. 50 dag jagód (lub borówki amerykańskiej).

1. Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni Celsjusza. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty. Mocno dociskamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grochem lub fasolką. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy.

2. Krem: W tym czasie przygotowujemy krem. Twaróg miksujemy na gładko ze śmietaną i cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Rozsmarowujemy w ostudzonym cieście.

3. Posypujemy owocami. Dekorujemy melisą i prószymy lekko cukrem pudrem.

Wartość odżywcza 1 porcji 154 kcal; Białko 14,7 g/Tłuszcz 22,7 g/Węglowodany 46

Domowe pierogi z jagodami

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 35 dag mąki; 1 jajko; 2/3 szklanki zimniej wody; szczypta soli; 60 dag jagód; 5 dag bułki tartej; łyżeczka cukru; masło do polania; kubeczek śmietanki kremówki.

1. Jagody przebieramy, płuczemy.

2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko i szczyptę soli, wbijamy jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy je na placek grubości około 3 mm, szklanką wycinamy kółeczka.

3. Wykonanie: Jagody posypujemy bułką tartą i cukrem. Łyżeczką nakładamy po porcji na ciasto, które składamy na pół i mocno zalepiamy brzegi. W tym czasie doprowadzamy do zagotowania 2-3 litry osolonej wody. Pierogi wrzucamy porcjami na wrzątek, lekko mieszamy. Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy.

4. Śmietankę ubijamy na półsztywno (można dosypać cukier waniliowy). Pierogi podajemy polane stopionym masłem, obok ustawiamy śmietankę.

Wartość odżywcza jednej porcji 217 kcal; Białko 6,3 g/ Tłuszcz 32 g/Węglowodany 49 g

© Panthermedia

Składniki na 12 sztuk: 4 łyżeczki żelatyny; 25 dag jogurtu naturalnego; 50 dag śmietanki kremówki; 6 łyżek cukru pudru; gałązka mięty; tabliczka czekolady deserowej; 12 gotowych babeczek z kruchego ciasta; 15 dag jagód.

1. Rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy nią środki i brzegi kruchych babeczek. Odstawiamy,aby czekolada zastygła.

2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje, lekko podgrzewamy i, ciągle mieszając, rozpuszczamy.

3. Jogurt mieszamy z żelatyną i cukrem pudrem, łączymy z ubitą śmietanką. Schładzamy.

4. Tężejącym kremem napełniamy babeczki. Posypujemy jagodami, dekorujemy listkami mięty.

Wartość odżywcza jednej sztuki 217 kcal; Białko 9,3 g/ Tłuszcz 54 g/Węglowodany 72 g

Wykwintne ciasto z owocami

Składniki na 12 porcji: 60 dag moreli; 4 jajka; 12 dag jagód; 1/2 kostki (125 g) masła lub margaryny do pieczenia; kubeczek (250 ml) jogurtu naturalnego; torebka cukru waniliowego; po 25 dag mąki i cukru; 1/2 torebki proszku do pieczenia; łyżka cukru pudru; listki melisy lub mięty do dekoracji; masło i mąka do tortownicy.

1. Morele kroimy na połówki, usuwamy pestki. Owoce wkładamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę. Masło topimy, studzimy, ewentualnie usuwamy z wierzchu pianę.

2. Do wysokiej miski wbijamy jajka. Wlewamy jogurt i mieszamy mikserem. Mieszając nadal, stopniowo dolewamy sklarowane masło.

3. Cukier wsypujemy do składników w misce, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko ubijamy mikserem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji.

4. Mąkę lekko mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy morele oraz starannie przebrane z listków, umyte i osuszone jagody. Delikatnie mieszamy, uważając, aby nie uszkodzić jagód, gdyż zabarwią ciasto na nieapetyczny siny kolor.

5. Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy mąką lub bułką tartą. Napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i w tej temperaturze pieczemy godzinę. Studzimy, wyjmujemy z tortownicy. Przed podaniem placek posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy melisą oraz świeżymi owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji 276 kcal; Białko 11,9g/Tłuszcz 36,2 g/Węglowodany 52 g

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas